Alstom dovezl do Česka opět nové jednotky pro nizozemské dráhy

Jednotka ICNG od Alstomu na Zkušebním železničním okruhu Cerhenice. Foto: VUZJednotka ICNG od Alstomu na Zkušebním železničním okruhu Cerhenice. Foto: VUZ

Dodávka nových jednotek pro nizozemské dráhy má zpoždění už přes rok.

Ve zkušebním centru VUZ opět pokračují zkoušky nové elektrické jednotky ICNG M9, která má v příštích letech výrazně proměnit dálkovou dopravu v Nizozemsku.

Na zkušební okruh Výzkumného ústavu železničního dorazila jednotka od společnosti Alstom, která vychází z modelu Coradia Stream. Zakázka na jejich dodávku má zpoždění, původně měly začít jezdit v Nizozemsku už loni.

Název vlaku vychází ze zkratky Intercity Nieuwe Generatie. Nizozemské dráhy NS si jednotky objednaly v roce 2016. Rámcová smlouva za 800 milionů eur počítá s dodávkou 49 pětivozových jednotek s 256 místy k sezení a 30 osmivozovými jednotkami pro 417 sedících. Vlaky jsou konstruovány na rychlost 200 km/h, jako první se objeví na trase Amsterdam – Rotterdam-Breda a Den Haag – Eindhoven.

Finální montáž probíhá v polském závodě Alstomu. První jednotky byly vyrobené už v roce 2019, do Česka se ke zkouškám vrátily už potřetí. Více snímků ze zkušebních jízd po okruhu je například zde. Dvě osmivozové jednotky už po okruhu ve Velimi jezdí.

Tagy alstom ICNG Nederlandse Spoorwegen NS Top vúž Výzkumný ústav železniční
30 komentářů