Díky oslavám výročí trati z Jihlavy do Rakouska na jeden den ožije rychlík Dyje

Rychlík ze Znojma do Prahy u Moravských Budějovic 1. 4. 1990 (autor M. Večeř)Rychlík ze Znojma do Prahy u Moravských Budějovic 1. 4. 1990 (autor M. Večeř)

Součástí oslav 150 let trati ve Znojmě budou i jízdy smíšených vlaků.

Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě ve spolupráci s firmou Máňa doprava připravuje na poslední prázdninový víkend velké oslavy 150 let od zahájení provozu na trati z Rakouska přes Znojmo do Jihlavy. Kromě tradičních jízd dobových vlaků a doprovodného programu přinese i oživení rychlíku Dyje, který spojoval Prahu a Znojmo ještě v 90. letech minulého století.

Rychlík Dyje pojede na oslavy z Prahy v 7:25 přes Kolín, Havlíčkův Brod a Jihlavu. V čele bude „bardotka“ 752 společnosti Junior market, která potáhne jeden vůz první třídy a tři vozy druhé třídy. Ve vlaku bude k dispozici drobné občerstvení, mimo jiné např. Znojemské pivo nebo vína společnosti Znovín. V Moravských Budějovicích bude možné přestoupit na vlak do Jemnice a na další program.

Souprava bude zajíždět i na fotozastávku na Znojemský viadukt přes řeku Dyji, po poledni zajede tento vlak na otočku do Šatova a před půl třetí ještě provede obrat do Šumné, kde vykřižuje se spěšným vlakem. Pro zájemce a sběratele bude vyrobeno 550 ks historických lepenkových jízdenek, které budou k dostání za 10 Kč/ks u vlakové čety rychlíku.

Součástí programu budou i jízdy nákladního vlaku s pískem z Božic do Jihlavy. Přepravy písku z Božic do Jihlavy patřily ve druhé polovině minulého století neodmyslitelně ke koloritu Severozápadní dráhy. V čele vlaku se objeví bardotka společnosti Moravská železniční a poveze nákladní vozy Faccs společnosti ČD Cargo. Celkem je plánována souprava s deseti vozy loženými pískem.

Oslavy se týkají i tratě z Moravských Budějovic do Jemnice, která letos slaví 125 let existence. Výročí připomene speciální smíšený vlak v čele s lokomotivou ř. 721 „Hektor“ společnosti Máňa doprava a dále s vozem Bmx a dvěma nákladními vozy. Na tento vlak bude možné přestoupit z rychlíku od Prahy. Mimo tento smíšený vlak bude možné na trati Moravské Budějovice – Jemnice využít také pravidelných víkendových spojů.

Kompletní program celé akce je na stránkách Spolku.

 

Tagy rychlík Dyje Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
35 komentářů