Rychlík Dyje se na jeden den vrací na koleje, pořadatelé oslav ve Znojmě zveřejnili další detaily k sobotní akci

Rychlík ze Znojma do Prahy u Moravských Budějovic 1. 4. 1990 (autor M. Večeř)Rychlík ze Znojma do Prahy u Moravských Budějovic 1. 4. 1990 (autor M. Večeř)

Součástí oslav výročí trati Jihlava - Vídeň bude i jízda nákladního vlaku s pískem.

Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě zveřejnil další informace k zítřejším velkým oslavám 150 let trati Vídeň – Znojmo – Jihlava. Při příležitosti této akce dojde i k obnovení rychlíku Dyje na jeden den.

Jasná jsou již vozidla, která budou při oslavách jezdit: půjde o lokomotivy 752.069 (majitel Junior market), 749.251 (Východočeská dráha) a 721.230. Součástí oslav budou také jízdy s motorovým vozem 851.032. Součástí oslav bude také prohlídka dalších vozidel ve stanicích v rámci doprovodného programu ve stanicích. „Perličkou bude provozní drezína Warszawa z roku 1971 ve stanici Znojmo,“ řekl za pořadatele Jakub Maršalík.

„Bardotka“ 752 potáhne vzkříšený rychlíky Dyje, který pojede na oslavy z Prahy 7:25 přes Kolín, Havlíčkův Brod a Jihlavu. Souprava bude složená z vozu první třídy a tří vozů druhé třídy. Ve vlaku bude k dispozici drobné občerstvení, mimo jiné např. Znojemské pivo nebo vína společnosti Znovín. V Moravských Budějovicích bude možné přestoupit na vlak do Jemnice a na další program.

Souprava bude zajíždět i na fotozastávku na Znojemský viadukt přes řeku Dyji, po poledni zajede tento vlak na otočku do Šatova a před půl třetí ještě provede obrat do Šumné, kde vykřižuje se spěšným vlakem. Pro zájemce a sběratele bude vyrobeno 550 ks historických lepenkových jízdenek, které budou k dostání za 10 Kč/ks u vlakové čety rychlíku.

Specialitou oslav budou i jízdy nákladního vlaku s pískem z Božic. Přepravy písku z Božic do Jihlavy patřily ve druhé polovině minulého století neodmyslitelně ke koloritu Severozápadní dráhy. Pořadatelé k přepravám písku zveřejnili samostatný článek.  Nakládka písku proběhne dnes.

Oslavy se týkají i tratě z Moravských Budějovic do Jemnice, která letos slaví 125 let existence. Výročí připomene speciální smíšený vlak v čele s lokomotivou ř. 721 „Hektor“ společnosti Máňa doprava a dále s vozem Bmx a dvěma nákladními vozy. Na tento vlak bude možné přestoupit z rychlíku od Prahy. Mimo tento smíšený vlak bude možné na trati Moravské Budějovice – Jemnice využít také pravidelných víkendových spojů.

Kompletní program je k dispozici na stránkách Spolku.

Tagy Jihlava - Znojmo - Vídeň rychlík Dyje Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
8 komentářů