Ryanair v Polsku zežloutne. Oživí značku Buzz, kterou koupil od KLM

Boeing 737-800 v nátěru aerolinky Buzz. Foto: RyanairBoeing 737-800 v nátěru aerolinky Buzz. Foto: Ryanair

Ryanair posílí svoji přítomnost na polském trhu s charterovými lety pro cestovní kanceláře. Po Laudamotion bude mít ve své skupině

Ryanair posílí svoji přítomnost na polském trhu s charterovými lety pro cestovní kanceláře. Po Laudamotion bude mít ve své skupině navíc novou značku. Z původního názvu Ryanair Sun přechází na jméno Buzz. Firma původně zaměřená jen na charterové lety pro cestovní kanceláře současně rozšíří svůj záběr i o velkou část provozu na pravidelných linkách.

Ryanair Sun začala létat loni pod polskou provozní licencí.  Původně měla jen pět letadel, aktuálně jich má 17 a do léta se jejich počet rozroste na 25. Ryanair pro Buzz plánuje vlastní webové stránky a mobilní aplikaci, kde bude možné koupit letenky i na spoje provozované touto společností. Kromě charterových letů nabízí firma i běžné pravidelné linky, zejména do přímořských letovisek. Ryanair je na polském trhu podle počtu cestujících největší aerolinkou.

Lety provozované Ryanair Sun, později Buzz, jsou součástí velké expanze na polském trhu, kterou firma oznámila tento týden. Její součástí je i zřízení základny v Katovicích.

Zatímco po celé Evropě létá Ryanair na irskou licenci, Buzz bude mít polskou licenci. Ta umožňuje i jiný způsob zaměstnávání posádek, jde o model v Česku známý jako „švarcsystém“. Posádky nejsou zaměstnanci, ale „podnikateli“ na živnostenský list.

Ryanair už dříve oznámil, že zavádí holdingovou strukturu a jednotlivé firmy ve skupině budou mít vlastní management. Kromě samotného Ryanairu jde ještě o Laudamotion a Ryanair UK založený kvůli očekávanému brexitu.

Buzz už kdysi aerolinkou byly: šlo o nízkonákladovou značku nizozemských KLM, která létala z londýnského letiště Stansted. Ryanair ji v roce 2003 koupil, teď ji využije.

 

Tagy Buzz Ryanair Ryanair Sun
3 komentáře