Ryanair musí vrátit 8,5 milionu eur za dotace na francouzském letišti

Boeingy 737-800 v barvách Ryanairu. Foto: RyanairBoeingy 737-800 v barvách Ryanairu. Foto: Ryanair

Evropská komise rozhodla, že letecká společnost Ryanair musí vrátit 8,5 milionu eur, které obdržel v rámci takzvané marketingové podpory za

Evropská komise rozhodla, že letecká společnost Ryanair musí vrátit 8,5 milionu eur, které obdržel v rámci takzvané marketingové podpory za lety z letiště v jihofrancouzském Montpellieru. Peníze obdržel od tamější asociace pro podporu cestovního ruchu APFTE. Evropská komise oznámila udělení pokuty v tiskové zprávě.

Naše vyšetřování ukázalo, že některé platby od francouzských lokálních úřadů poskytly Ryanairu nespravedlivou výhodu oproti jiným konkurentům a poškodila jiná regionální letiště a regiony,“ uvedla eurokomisařka Margrethe Vestagerová.

Na podporu si stěžovala společnost Air France, Evropská komise později zahájila vyšetřování. Na podobném modelu funguje spolupráce Ryanairu a řady jiných letišť. Evropské komisi se nelíbilo, že podpora byla financována z veřejných zdrojů a peněz daňových poplatníků. „Platba Ryanairu za marketingové služby nebyla v souladu s potřebami APFTE, ale sloužila jen jako pobídka k tomu, aby létal z Montpellieru,“ uvedla Evropská komise.

Jde o několikátý případ, kdy Evropská komise označila podobný případ podpory dopravců za nelegální, ve většině případů šlo o Ryanair. Ten obratně využívá zájmu lokálních politiků mít na regionálních letištích alespoň nějaký provoz.

Ryanair provoz v Montpellieru ukončil letos v dubnu. Nedávná studie organizace Transport and Environment ukázala, že čtvrtina letišť, kam Ryanair létá, je dotovaná nebo ve ztrátě.

Tagy Evropská komise Montpellier nedovolená podpora Ryanair
17 komentářů