Ryanair mění podmínky odbavení, čas zkrátí na polovinu

Boeingy 737-800 v barvách Ryanairu. Foto: RyanairBoeingy 737-800 v barvách Ryanairu. Foto: Ryanair

Největší nízkonákladové aerolinky v Evropě mění pravidla pro odbavení cestujících. Od 13. června bude možné provést online check-in dříve než

Největší nízkonákladové aerolinky v Evropě mění pravidla pro odbavení cestujících. Od 13. června bude možné provést online check-in dříve než 48 hodin před odletem.

Vyplývá to ze strohého oznámení, které firma zveřejnila na svém webu. I tak budou mít cestující Ryanairu na odbavení více času, než u řady jiných dopravců. „Je to stále dvojnásobek doby, kterou poskytují na check-in například Aer Lingus, British Airways, Norwegian nebo Lufthansa,“ uvedl Ryanair na webu. Dosud měli zákazníci možnost odbavit se už 96 hodin před odletem.

Jde o další krok, kterým firma nepatrně tlačí cestující k tomu, aby si k letence koupili za příplatek i konkrétní místo v letadle. „Těmto zákazníkům se prodlouží doba, během které si mohou vybrat místo v letadle,“ dodal Ryanair v prohlášení. Firma loni přiznala, že cestující ve skupinách rozmisťuje po letadle náhodně, aby neseděli vedle sebe a museli si koupit „místenku“.

V Evropě je rekordmanem v době pro odbavení easyJet, ten nabízí cestujícím provést online check-in už 30 dní dopředu. Zejména nízkonákladoví dopravci tlačí cestující k tomu, aby se odbavili sami dopředu a ne až na letišti. Za vystavení palubní vstupenky až na letišti požadují obvykle desítky eur.

Tagy check-in odbavení Ryanair
7 komentářů