Růst prodejů aut je u konce. Po čtyřech let odbyt klesl, v prosinci – 27 %

I v říjnu zůstala nejprodávanějším vozem na českém trhu Škoda Octavia. Foto: Škoda AutoI v říjnu zůstala nejprodávanějším vozem na českém trhu Škoda Octavia. Foto: Škoda Auto

Trh s novými auty v Česku se po čtyřech letech propadl, především kvůli novým homologačním testům WLTP. Za celý rok

Trh s novými auty v Česku se po čtyřech letech propadl, především kvůli novým homologačním testům WLTP. Za celý rok se prodalo 261 437 osobních aut, což je meziroční pokles o 3,7 %. Od většího poklesu zachránily celková čísla dobré prodeje v první polovině roku.

Vyplývá to z dat o nových registracích vozidel za celý rok, který dnes zveřejnil Svaz dovozců automobilů. Pro letošní rok čekají analytici ze společnosti PwC stagnaci. „Prodeje nových automobilů v roce 2019 budou na začátku roku ovlivněny zavedením nové metodiky měření emisních limitů WLTP a za celý rok dosáhnou úrovně zhruba 265 tisíc, s možnou odchylkou -1 až +3 %. Lze však předpokládat, že veškeré automobilky zvládnout dokončit všechny homologace v průběhu roku,“ řekl Radek Drábek z PwC.

Prodeje za celý rok nepřinesly zásadní změnu ve struktuře, mezi značkami dál vede Škoda Auto, která loni upevnila svůj podíl na 32,2 % celého trhu. Následuje Volkswagen a Hyundai, na čtvrtou pozici se před Ford dostala Dacia. V prodejích podle modelů vede Škoda Octavia před Škodou Fabia a Škodou Rapid. V pohonech dál klesl podíl nafty na 30,2 %, prodeje alternativních pohonů jsou stále zanedbatelné.

Kvůli novým homologačním normám došlo k výraznému snížení nabídky vozidel, řada modelů není k dispozici nebo pouze v některých motorizacích. Za celé poslední čtvrtletí klesly v meziročním porovnání prodeje o 19 %, v prosinci dokonce o 27 %.

Dovoz ojetých aut se zvýšil o 3,8 procenta na 177 117 vozů. Jejich průměrné stáří bylo 10,3 roku.  V závěru roku ale začal klesat také odbyt ojetin.

Data o registracích nových vozidel v ČR v roce 2018. Foto: SDAData o registracích nových vozidel v ČR v roce 2018. Foto: SDAData o registracích nových vozidel v ČR v roce 2018. Foto: SDAData o registracích nových vozidel v ČR v roce 2018. Foto: SDAData o registracích nových vozidel v ČR v roce 2018. Foto: SDAData o registracích nových vozidel v ČR v roce 2018. Foto: SDA
Tagy registrace vozidel 2018
6 komentářů