Rusové zastavili letadlo LOT v Petrohradu. Potřebovali zatknout kritika vlády

Boeing 737-800 společnost LOT. Foto: Eric Salard / Flickr.comBoeing 737-800 společnost LOT. Foto: Eric Salard / Flickr.com

Letadlo nabralo kvůli zásahu více než hodinové zpoždění.

Týden po únosu letadla Ryanairu v Bělorusku zasáhly státní úřady do provozu zahraniční aerolinky v Rusku. Boeing 737-800 společnosti LOT Polish Airlines už pojížděl k hlavní vzletové a přistávací dráze letiště Pulkovo v Petrohradě, když se musel vrátit zpět blíže k terminálu. Policie pak nechala vysadit bývalého ředitele opozičního hnutí Otevřené Rusko Alexeje Pivovarova, kterého následně zatkla.

Informoval o tom Pivovarov na svém twitterovém účtu, informoval o něm server Kommersant. Není přitom jasné, proč Pivovarova nezatkla policie už při kontrole dokladů a bezpečnostní prohlídce. Šlo o let LO686 z Petrohradu do Varšavy.

Zastávku ukazuje i průběh „letu“ na Flightradar24.com, kdy letadlo začalo pojíždět k ranveji, aby se následně vrátilo a několik desítek minut stálo. Pivovarova po zatčení převezli z letiště k dalšímu vyšetřování. Letadlo nabralo více než hodinové zpoždění.

Hnutí Otevřené Rusko založil před dvěma desetiletími někdejší nejbohatší Rus a později nejznámější ruský vězeň Michail Chodorkovskij. Minulý týden hnutí oznámilo, že se samo rozpouští, aby tak ochránilo své přívržence před očekávaným zpřísněním postihu za činnost v organizaci, kterou úřady prohlásily za „nežádoucí“. Otevřené Rusko podle svého zakladatele Chodorkovského usiluje o právní stát, poctivé volby, dělbu moci, nezávislou justici, svobodu slova a lidská práva. Za hlavní úkol považuje „vrátit Rusko na evropskou cestu rozvoje“. Hnutí přitom dalo najevo podporu Navalnému.

Ruské úřady v roce 2017 Otevřené Rusko označily za „nežádoucí“, čímž prakticky zakázaly jeho činnost. Stoupenci hnutí ale utvořili v Rusku skupinu, která v opozičních aktivitách dosud pokračovala pod stejným názvem, ale jako samostatný právní subjekt, aby se lidé s ní spojení vyhnuli trestnímu stíhání.

S využitím ČTK

Tagy LED LOT LOT Polish Airlines Petrohrad Rusko
39 komentářů