Praha vymění za čtvrt miliardy světla ve dvou tunelech, místo výbojek budou LEDky

Zlíchovský tunel. Foto: SatraZlíchovský tunel. Foto: Satra

Technická správa komunikací hlavního města Prahy (TSK) chystá ve Strahovském a Zlíchovském tunelu velkou investici, kterou by měl poznat každý

Technická správa komunikací hlavního města Prahy (TSK) chystá ve Strahovském a Zlíchovském tunelu velkou investici, kterou by měl poznat každý řidič: výměnu osvětlení. Stávající sodíkové výbojky nahradí LED světla.  Celá akce má stát 219 milionů korun, TSK chce zaplatit akci částečně z evropských dotací.

Podle zadávací dokumentace se světla v tunelech mění zhruba po dvou letech. Podle TSK ale v posledních letech strmě narůstá poruchovost světelných zdrojů a proto je výhodnější situaci řešit preventivní výměnou všech světelných zdrojů najednou. Od LED technologie si slibují i to, že světla vydrží čtyřikrát déle, než dosud.

Praha ročně ve strahovském tunelu prosvítí kolem pěti milionů korun. Nová bude i barva světel v tunelu. Nově bude odstín neutrální bílé.  Jde o dodávku více než osmi set svítidel do obou tunelů.

TSK velké náklady vysvětluje i tím, že součástí je rekonstrukce dalšího zařízení tunelů. Jde o výměnu stávajících transformátorů, které slouží k napájení obou tunelů. TSK si od výměny slibuje i levnější provoz. „Úspor bude dosaženo výměnou stávajícího osvětlení za světelná tělesa s vyšší účinností a dokonalejšími algoritmy řízení osvětlení,“ řekla mluvčí TSK Barbora Lišková.

K výměně osvětlení tunelů má dojít co nejdříve, TSK zatím vypsala soutěž, uzávěrka pro podávání nabídek je na začátku června. „Osvětlení Strahovského tunelu  je již dávno za horizontem své životnosti a dostatečnosti. Vše bude záležet na průběhu výběrového řízení,“ dodala Lišková.

Podle ní by měla výměna probíhat  hlavně v nočních uzávěrách, aby byl dopad na řidiče co nejmenší. „Zásadnější omezení v průběhu dne se nepředpokládají,“ dodala Lišková. Nově budou také v tunelu i  sítě proti ptactvu u kabelových lávek, aby nedocházelo ke znečištění. Součástí zakázky je i vyčištění tunelu a akrylový nátěr stropu.

Tagy LED Strahovský tunel Technická správa komunikací TSK Zlíchovský tunel
4 komentáře