Ruský úřad civilního letectví je offline a bez dat. Mluví se o kybernetickém útoku

Ilustrační foto: madartzgraphics / pixabay.comIlustrační foto: madartzgraphics / pixabay.com

Úřad přešel na papírový oběh dokumentů, podle některých zdrojů neměl data zálohována.

Ruský úřad civilního letectví Rosaviacija přišel během víkendu podle ruských médií o desítky terabytů dat. Od pondělí jsou jeho stránky zcela mimo provoz. Důvodem má být podle ruských médií hackerský útok.

O události informoval například ruský list Kommersant. Uvádí že úřad přešel kompletně na papírový oběh dokumentů. Skutečnost, že byl v sobotu proveden silný hackerský útok na IT infrastrukturu úřadu oznámil kanál Aviatorshchina Telegram s odkazem na zdroj z ministerstva.

„V důsledku toho bylo podle něj zničeno přibližně 65 TB dat: veškerý tok dokumentů, soubory na serverech byly vymazány, systém Gosuslug byl smazán a všechny příchozí a odchozí dopisy byly na rok a půl ztraceny. Nyní probíhá pátrání po registru letadel a leteckého personálu,“ uvádí Kommersant. Podle zdroje listu incident vyšetřuje generální prokuratura.

Podle informací Kommersantu neměl úřad data zálohována, protože na to stát neposkytl peníze. Mluví se také o selhání společnosti InfAvia, která IT systémy pro úřad zajišťovala.

Server Avherald.com přinesl oficiální vyjádření, podle kterého Rosaviaciaja přechází kvůli výpadku internetu dočasně na papírový oběh dokumentů a přes síť AFTN. Ta je mezinárodní telekomunikační sítí sloužící pro výměnu zpráv a informací týkajících se leteckého provozu.

Tagy hackerský útok Rosaviacija
25 komentářů