Hackerské útoky na ŘSD pokračují, stránky vydržely v provozu jen chvíli

Pražský okruh na západě metropole. Pramen: ŘSDPražský okruh na západě metropole. Pramen: ŘSD

IT systémy státní organizace jsou paralyzovány od úterý.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se nadále potýká s kybernetickými útoky. Podařilo se sice jož zprovoznit e-maily a zakázkový systém Tender arena, velká část služeb je ale stále nedostupná.

ŘSD včera večer zprovoznilo své webové stránky. „Ihned po zveřejnění se staly cílem dalšího útoku, který zapříčinil její nedostupnost. Nyní pracujeme na novém zveřejnění a prosíme o trpělivost,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Útok na ŘSD proběhl v úterý. Nedotkl se systémů pro výběr mýta nebo technologie pro řízení tunelů. „Další postup v řešení kybernetického útoku se provádí v úzké spolupráci s odborníky NÚKIB,“ dodal Mátl.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) včera zveřejnil nová data o útoku. Došlo k napadení ransomwarem. „Šlo o kybernetický útok na profesionální úrovni, při kterém došlo k zašifrování dat. V současné době NÚKIB spolupracuje s ŘSD na obnově sítě a důležitých informačních systémů,“ řekla mluvčí Alena Minxová. „Víme, kdo za tím stojí, ale z taktických důvodů to v této chvíli nebudeme zveřejňovat,“ dodala.

Tagy hackerský útok NÚKIB Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
13 komentářů