Rusko začne se sériovou výrobou nových letadel. Budou konkurencí pro Airbus, Boeing i ATR

Letadlo MC-21-300 při testování. Foto: UACLetadlo MC-21-300 při testování. Foto: UAC

Výrobci mají až na dvě výjimky zakázky jen od ruských leteckých společností.

Na trh definitivně míří nové letadlo ruské produkce. Ruský premiér Michail Mišustin tento týden při svém projevu ve Státní dumě oznámil oznámil, že dojde k zavedení sériové výroby letadla MC-21 a turbovrtulového Iljušinu Il-114-300.

Mišustin uvedl v projevu, že sériová produkce by měla začít příští rok. Představení obou letadel veřejnosti chystá v červenci na mezinárodním aerosalonu na letišti Žukovskij u Moskvy. Letadla budou vyrábět společnosti Irkut a Iljušin patřící pod státní United Aircraft Corporation.

Vývoj nových letadel trvá několik let. United Aircraft Corporation (UAC) loni v závěru roku poprvé vzlétl s letadlem ve verzi s ruskými motory PD-14. Ruská vláda očekává, že poptávka po létání poroste, a proto chce i přes stávající pokles vstoupit na trh do dvou různých segmentů.

MC-21 má jeho výrobce UAC nabízet ve dvou verzích podle velikosti. UAC současně tento týden představil nové kompozitní křídlo, které chce na letadle používat. Zatímco první verze modelu počítala hlavně s importovanými díly, čím dál více částí letadla má být sestaveno z materiálů pocházejících od ruských společností. MC-21 míří na trh, který nyní ovládá Airbus a Boeing s modely A320 a 737. Dolet letadla pro 163 cestujících ve dvou třídách má být 6 000 km.

UAC tvrdí, že má na letadlo 175 objednávek, kromě dvou letadel objednaných Azerbaijan Airlines jsou všechny zakázky od ruských dopravců. I kdyby se UAC nepodařilo proniknout s letadlem do zahraničí, může jít pro Airbus a Boeing o konkurenci v podobě nedodaných letadel ruským zákazníkům.

Turbovrtulový letoun Il-114-300 se vyvíjí od roku 2015. Má být jen z ruských dílů, pohání ho motory Klimov TV7-117ST-01. Vývoj výrazně podpořila ruská vláda. Letadlo má u ruských dopravců nahradit starší letadla Antonov An-24. Výrobce má od státní leasingové společnosti objednávku na celkem 50 letadel. Do letadla se má vejít 52–68 cestujících, konkurovat má tak především letadlům od ATR. Loni v prosinci absolvoval letoun první let.

Tagy Il-114-300 Iljušin Irkut MC-21-300 MC-21-310 Rusko UAC United Aircraft Corporation
144 komentářů