Rusko vyřadili z řídicí rady Mezinárodní organizace pro civilní letectví

A350-900 pro Aeroflot. Foto: AirbusA350-900 pro Aeroflot. Foto: Airbus

Rusům jsou namítány činy v rozporu s tzv. Chicagskou úmluvou.

Rusko přišlo o své místo v řídicí radě Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO). O vyřazení rozhodlo na summitu v Montrealu demokratické hlasování zástupců více jak 170 států, ve kterém Rusko nezískalo dostatečný počet 86 hlasů.

Země, která na konci února zahájila invazi na Ukrajinu, získala pouhých 80 hlasů, které jí tak k zařazení mezi 36 „států nejvyšší důležitosti v letecké dopravě“ nestačily. Rusku bylo vyčítáno především narušení ukrajinského vzdušného prostoru a „krádež“ stovek zahraničních letadel.

Za návrhem stála výrazně česká strana, ministr dopravy Martin Kupka byl v Montrealu osobně přítomen. „Je to jeden z výsledků českého předsednictví v Evropské komisi,“ dodal Kupka. 


Rádi bychom vyjádřili politování nad výsledkem hlasování. Považujeme to za čistě politický krok, který nemá nic společného s postavením Ruska v oblasti civilního letectví,“ uvedl pro agenturu Reuters ruský zástupce. Rusko výsledek hlasování zpochybnilo a požádalo o jeho přezkum. Většina zemí však uvedla, že volby byly svobodné, spravedlivé a výsledky jsou konečné.

Adina Valeanová, komisařka Evropské unie pro dopravu, uvedla: „Nemůžeme akceptovat, že člen, který tak jasně porušuje Chicagskou úmluvu, sedí v samotné radě organizace, která by měla působit jako její strážce. Tady nejde o politiku.“

Rusko je dlouhodobě kritizováno z řady činů v rozporu s Chicagskou úmluvou o mezinárodním civilním letectví z roku 1944. V zemi jsou navíc uvězněny stovky letadel, které si Rusko přivlastnilo a nemohou se vrátit. Rozhodnutí o vyřazení Rusů z řídící rady ICAO je vůbec prvním takto velkým aktem v její historii. Ještě žádný člen z ní navíc nikdy nebyl odvolán.

Tagy ICAO Rusko
23 komentářů