Ruské aerolinky zrušily den po nehodě objednávku dalších suchojů

Suchoj SuperJet 100 společnosti Jamal Airlines. Foto: Anna Zvereva from Tallinn, Estonia - Yamal Airlines, RA-89035, Sukhoi Superjet 100-95LR, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53851639Suchoj SuperJet 100 společnosti Jamal Airlines. Foto: Anna Zvereva from Tallinn, Estonia - Yamal Airlines, RA-89035, Sukhoi Superjet 100-95LR, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53851639

Jen den po tragické nehodě letadla Suchoj Superjet 100 společnosti Aeroflot na moskevském letišti Šeremetěvo se jeho výrobce dočkal další

Jen den po tragické nehodě letadla Suchoj Superjet 100 společnosti Aeroflot na moskevském letišti Šeremetěvo se jeho výrobce dočkal další nepříznivé zprávy. Ruské aerolinky Jamal Airlines oznámily, že ruší objednávku dalších deseti strojů.

Informovala o tom ruská agentura TASS. K oznámení došlo jen krátce poté, co ruské úřady oznámily, že není důvod k tomu, aby letadla tohoto typu byla uzemněna a podrobena další kontrole.

Důvodem podle šéfa Vasila Kryjuka není ani nedůvěra k těmto strojům, ale především vysoké provozní a servisní náklady. Jamal Airlines mají aktuálně ve flotile 15 těchto letadel.

Podobné důvody vedly už dříve i jiné dopravce k vyřazení těchto letadel z flotily. Brussels Airlines s nimi přestaly létat (pro dopravce lety zajišťoval CityJet) loni poté, co firma musela rušit kvůli častým poruchám desítky letů.

Suchoj zatím dodal zákazníkům celkem 162 letadel, Jamal Airlines jsou třetím největším provozovatelem.

Vyšetřování tragické nehody zatím pokračuje. Ruský list Komersant uvedl, že k nehodě došlo zřejmě hlavně kvůli chybě pilotů. Velké otazníky vzbudil i fakt, že hasiči k letadlu dorazili až tři minuty po přistání, stejně jako záběry na přeživší cestující s příručními zavazadly.

Tagy Jamal Airlines Suchoj Suchoj SuperJet 100
59 komentářů