ŘSD zprovoznilo nový dálniční úsek u Příbora i spojku na Mošnov

Nový úsek silnice I/58 Příbor - Skotnice. Foto: Eurovia CSNový úsek silnice I/58 Příbor - Skotnice. Foto: Eurovia CS

Nový dálniční úsek vznikl přestavbou čtyřpruhové silnice I/48, kde docházelo k častým nehodám

Střihači pásek na dálnicích mají letos za sebou druhou a poslední ceremonii tohoto druhu. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes zprovoznilo 11,5 kilometru dlouhý úsek dálnice D48 u Příbora (Rybí – Rychaltice). Zároveň se řidičům otevřel navazující tříkilometrový obchvat Skotnice na silnici I/58, který funguje i jako spojka do průmyslové zóny Mošnov.

Nový dálniční úsek D48 vznikl přestavbou čtyřpruhové silnice I/48. Silnice měla nevyhovující šířku a nebyla směrově rozdělená. Šlo o úsek s velkým počtem nehod, což by se mělo s povýšením na dálnici změnit.

Dálnice D48 je důležitou dopravní tepnou orientovanou západovýchodním směrem. Spojuje jižní část Moravskoslezského kraje se střední Moravou a Polskem. Je součástí evropského tahu E462 Brno – Český Těšín – Krakov. Výstavba D48 bude pokračovat i v příštím roce, kdy se zahájí stavba úseku MÚK Bělotín – Rybí I. etapa v délce 13,2 km. Uvedení do provozu tohoto úseku se předpokládá v roce 2024. Staví se také dva úseky obchvatu Frýdku-Místku, oba budou dokončeny na konci roku 2022.

„Druhou dnes zprovozňovanou stavbou je obchvat Skotnice na silnici I/58, který zajistí odvedení tranzitní dopravy z centra obce, díky čemuž dojde k výraznému snížení hluku i emisí. Technickou zajímavostí stavby je 150 metrů dlouhý hloubený tunel, který je veden pod Prchalovem,“ doplnil k novému obchvatu generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

První letošní dálniční otvíračkou bylo zprovoznění deseti nových kilometrů na karlovarské D6.

Nový úsek D48 u Příbora. Pramen: ŘSD

Nový úsek D48 u Příbora. Pramen: ŘSD

D48 Rybí – MÚK Rychaltice

Hlavní trasa:

délka: 11,5 km

kategorie: R 25,5/120

počet stavebních objektů: 147

zhotovitel: Metrostav, Swietelsky, Colas

cena stavby dle smlouvy: 2 069 mil. Kč bez DPH

Obchvat Skotnice na I/58. Pramen: ŘSD

Obchvat Skotnice na I/58. Pramen: ŘSD

I/58 Příbor – Skotnice

Hlavní trasa:

délka: 3,0 km

kategorie: S 11,5/80

počet všech stav. objektů: 48

zhotovitel: EUROVIA CS

cena stavby dle smlouvy: 439 mil. Kč bez DPH

Nový úsek silnice I/58 Příbor - Skotnice. Foto: Eurovia CSNový úsek silnice I/58 Příbor - Skotnice. Foto: Eurovia CSStavba obchvatu Skotnice na I/58. Pramen: ŘSDNový úsek dálnice D48 mezi Rychalticemi a Rybím. Foto: Metrostav InfrastructureNový úsek dálnice D48 mezi Rychalticemi a Rybím. Foto: Metrostav InfrastructureNový úsek dálnice D48 mezi Rychalticemi a Rybím. Foto: Metrostav InfrastructureNový úsek dálnice D48 mezi Rychalticemi a Rybím. Foto: Metrostav InfrastructureNový úsek dálnice D48 mezi Rychalticemi a Rybím. Foto: Metrostav InfrastructureNový úsek dálnice D48 mezi Rychalticemi a Rybím. Foto: Metrostav InfrastructureNový úsek dálnice D48 mezi Rychalticemi a Rybím. Foto: Metrostav Infrastructure
Tagy D48 dálnice D48 I/58 obchvat Skotnice Ředitelství silnic a dálnic
34 komentářů