ŘSD začne letos s kácením v místech budoucího obchvatu Bruntálu na I/45, stavba vypukne příští rok

Místo budoucího východního obchvatu Bruntálu (I/45). Pramen: ŘSDMísto budoucího východního obchvatu Bruntálu (I/45). Pramen: ŘSD

V rámci stavby za více než 600 milionů korun bude na silnici I/45 nově napojena silnice I/11 mimoúrovňovou křižovatkou.

Dopravně zatížený Bruntál může s mírnou nadějí vzhlížet k příštím několika rokům, během kterých by se měl zbavit části tranzitu. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) hodlá ještě letos vykácet dřeviny a vytyčit staveniště budoucího východní obchvatu na I/45.

ŘSD nyní vybírá z pěti nabídek na provedení těchto přípravných prací. Samotná stavba pětikilometrového obchvatu by pak měla proběhnout v letech 2024 až 2027. „Spolu s přípravou území stavby probíhá dokončení zadávací dokumentace určené pro výběr zhotovitele,“ sdělil mluvčí ŘSD Miroslav Mazal.

I/45, východní obchvat Bruntálu. Pramen: ŘVC

I/45, východní obchvat Bruntálu. Pramen: ŘVC

ŘSD přitom odmítá, že by plány nabraly zpoždění, ač původně uvádělo jako rok zahájení stavby letošek. „Původně avizovaný rok 2023 počítal s kácením a vytyčením jako součástí celkové stavby. Nyní jsou tyto dvě představební aktivity zajištěny samostatně a v souladu s dlouhodobým plánem začne odstranění dřevin včetně základního vytyčení obvodu stavby ještě v tomto roce,“ doplnil Mazal.

Centrem Bruntálu projíždí zhruba 14 000 aut všech kategorií denně (z toho je 2400 kamionů). Ve městě se severo-jižní silnice I/45 protíná se západo-východní silnicí I/11.

Východní obchvat v podobě přeložky I/45 má být první etapou celkového řešení, na jehož konci by měl být Bruntál zbaven tranzitu. V rámci stavby za více než 600 milionů korun bude na silnici I/45 nově napojena I/11 mimoúrovňovou křižovatkou. Definitivní řešení má v budoucnu přinést severní obchvat, tedy přeložka silnice I/11 mimo město.

Tagy Bruntál východní obchvat I/45 ŘSD
23 komentářů