ŘSD vypsalo soutěž na nejvyšší silniční most v zemi, vyjde na více než půl miliardy korun

Most přes Střelu na obchvatu Plas. Foto: ŘSDMost přes Střelu na obchvatu Plas. Foto: ŘSD

Most má být hotov do roku 2028.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo hledat zhotovitele na stavbu nejvyššího mostu v zemi. Bude součástí obchvatu Plas na silnici I/27.

O zahájení zadávacího řízení informoval na sociální síti X generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Celkem 496 metrů dlouhý most se soutěží v režimu Design & Build, kdy je vítěz zodpovědný i za finální projektovou dokumentaci. Předpokládaná hodnota zakázky je 530,5 milionu korun.

Obchvat Plas získal loni v létě stavební povolení, jde o šest kilometrů dlouhou trasu. Obloukový most přes údolí řeky Střely a železniční trať Plzeň – Žatec má být podle ŘSD s výškou přes 87 metrů (v nejvyšším místě 87,3 m) nejvyšším v republice. Stavba je detailněji popsána v informačním letáku. ŘSD počítá se zahájením stavby v roce 2025 a dokončením v roce 2028.

ŘSD plánovalo vypsání soutěže už loni na podzim, došlo nakonec k posunu. Odhadovaná cena celého obchvatu činí 1,5 miliardy korun.

Podle ŘSD je stávající vedení I/27 nevyhovující. „Táhlá stoupání či klesání společně s nevyhovujícím průtahem městem Plasy s významnými památkově chráněnými objekty kláštera vyvolávají potřebu nové trasy,“ uvedlo ŘSD.

Most na obchvatu Plas na silnici I/27. Foto: ŘSDTrasa obchvatu Plas. Foto: ŘSD

Obchvat vyvede dopravu z centra Plas a řidiči se vyhnou nepřehledným zatáčkám na obou stranách města, kde se stávají vážné nehody. Provoz na silnici I/27 z Plzně přes Plasy a Kralovice na Most několik let trvale houstne a přibývá těžkých nákladních vozidel, hlavně se surovinami, které se v regionu těží. Denně centrem projede až 10 000 aut.

Samotný most bude měřit na délku 500 metrů a bude mít podobu obloukové železobetonové konstrukce. Vedle dvou silničních pruhů bude na mostě tři metry široký chodník s cyklostezkou, oddělený svodidly, a uprostřed vyhlídkové místo s průhlednou podlahou. Podle ŘSD nenaruší panorama města s dominantním klášterem.

Podobné řešení dopravních problémů zvolilo ŘSD na I/27 také u Žatce, kde se chystá stavba mostu přes údolí říčky Hutná.

Tagy I/27 obchvat Plas Plasy Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
84 komentářů