ŘSD vypsalo soutěž na část obchvatu České Lípy, má téměř všechny pozemky

Silnice I/9 v Sosnové u České Lípy. Foto: Městský úřad Česká LípaSilnice I/9 v Sosnové u České Lípy. Foto: Městský úřad Česká Lípa

Další úsek směrem k Novému Boru zatím stále nemá stavební povolení.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zbývá poslední krok k budování části obchvatu České Lípy. Včera vypsalo veřejnou soutěž na zhotovitele 1,5 kilometru dlouhého úseku Dubice – Dolní Libchava. V budoucnu má celý obchvat vyvést tranzitní dopravu z centra města.

Nový úsek silnice má již stavební povolení, odhadovaná cena je 637,2 milionu korun bez DPH. Oproti původním odhadům předpokládaná cena stoupla. Ještě loni ŘSD uvádělo cenu 561 milionů korun. ŘSD věří, že stavba začne ještě letos. Hotová je prakticky i majetkoprávní příprava. „Vykoupeno je téměř vše, chybí ještě čtyři malé pozemky. Nejsou ale strategické pro zahájení stavby,“ uvedl ředitel liberecké správy ŘSD Jan Wohlmuth.

Jde o o úsek mezi ulicí Dubická a silnicí II/262. V Dubici je průmyslová zóna, která zatěžuje provoz ve městě. Již dokončením této části obchvatu zmizí z centra část dopravy. Více je stavba popsána v informačním letáku.

Trasa části obchvatu České Lípy. Foto: ŘSD

Trasa části obchvatu České Lípy. Foto: ŘSD

První část obchvatu České Lípy u Sosnové se začala stavět už v roce 2009, pokračování ale zastavil tehdejší ministr dopravy Vít Bárta. Na úsek by mělo navázat pokračování obchvatu směrem k Novému Boru. Ve městě vznikla i petice za dostavbu obchvatu.

Další část obchvatu je zatím pro povolování komplikovanější. Pro úsek Dolní Libchava – Nový Bor muselo ŘSD znovu požádat o výjimku k zásahům do biotopů zhruba padesátky chráněných živočichů.

Tagy I/9 obchvat České Lípy Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
25 komentářů