Stát má problém s pozemkem pro D11, soud zrušil rozhodnutí týkají se vyvlastnění pozemku soudce

Stavba dálnice D11 Smiřice - Jaroměř. Pramen: ŘSD ČRStavba dálnice D11 Smiřice - Jaroměř. Pramen: ŘSD ČR

Záložní varianta řešení křižovatky by podle ŘSD byla méně bezpečná.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se rok před chystaným otevřením dálnice D11 z Hradce Králové do Jaroměře začíná připravovat na variantu méně bezpečného napojení sjezdu z dálnice na silnici I/37 u Jaroměře.

Nejvyšší správní soud vrátil na začátek spor o vyvlastnění pozemku pro stavbu kruhového objezdu u napojení dálnice D11. Na Twitteru o tom informoval generální ředitel ŘSD Radek Mátl. „Krajský soud musí o celé věci rozhodnout znovu,“ řekl Mátl. Celý text rozhodnutí NSS je ke stažení zde.

Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla jde o pozemek, na kterém má stát budoucí kruhová křižovatka se silnicí I/37 z Jaroměře do Trutnova. „V tuto chvíli prověřujeme možnosti jiného způsobu řešení křižovatky,“ řekl Rýdl. Podle něj by mohlo dojít například ke stavbě klasické křižovatky ve tvaru T. „Splňovala by normy, ale nepůjde o tak bezpečné řešení dopravní situace, jako v případě kruhové křižovatky,“ řekl Rýdl. Podle něj jiná křižovatka než kruhová bude provizorní.

Mapa D11 u Jaroměře včetně chystaného napojení na silnici I/37. Foto: ŘSD

Mapa D11 u Jaroměře včetně chystaného napojení na silnici I/37. Foto: ŘSD

Spor se týká 1161 metrů čtverečních pozemku, který vlastní soudce Vrchního soudu v Praze a viceprezident Soudcovské unie František Kučera. Krajský úřad jej vyvlastnil. Podle Kučery může pozemek vyvlastnit jen soud, nikoliv krajský úřad. „Samozřejmě, že mi jde o princip. Zlu se prostě nemá ustupovat. Já bych chtěl, aby pozemky nabývané ve prospěch státu a pro potřeby státu byly nabývány transparentním a zákonným způsobem,“ uvedl Kučera letos v červnu v České televizi. Právník královéhradeckého krajského úřadu David Mazánek uvedl, že byly splněny všechny základní podmínky pro vyvlastnění a řízení již nabylo právní moci. Krajský soud jeho žalobu odmítl, proto se obrátil kasační stížností ještě na Nejvyšší správní soud. Ten rozhodnutí zrušil.

Spor o princip i peníze

Za sporem jsou i peníze. Kučera tvrdí, že mu stát nabízel za parcelu částku v rozmezí od třiceti tisíc do tří set tisíc korun. Nakonec dostal 30 tisíc. „Požaduji 500 tisíc. Jsem především loajální občan tohoto státu a opravdu nic neblokuju. Už deset let nabízím státu, že mu tento pozemek prodám,“ tvrdí Kučera. Stát musí postupovat při výkupu pozemků podle zákona, cenu stanovují znalecké posudky.

Stavba úseku D11 ze Smiřic do Jaroměře začala v květnu 2018, hotovo má být na konci příštího roku. Kompletní informace o průběhu stavby jsou na stránkách ŘSD.

Tagy D11 D11 Smiřice - Jaroměř I/37 Jaroměř Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Top
174 komentářů