ŘSD postaví na silnici z Liberce do Děčína ekodukt, má zabránit častým srážkám se zvěří

Srážka auta s jelenem u Bílého Kostela nad Nisou na silnici I/13. Foto: ŘSDSrážka auta s jelenem u Bílého Kostela nad Nisou na silnici I/13. Foto: ŘSD

Podle počtu střetů se zvěří jde o jedno z nejnebezpečnějších míst na české silniční síti.

Na silnici I/13 u Bílého Kostela nad Nisou začne letos stavba nového ekoduktu za 35 milionů korun. Součástí stavby má být i oplocení silnice. Důvodem jsou časté srážky aut se zvěří.

„Z pohledu počtu srážek se zvěří za rok jde o jedno z nejhorších míst v Česku,“ říká ředitel liberecké Správy ŘSD Jan Wohlmuth. Každoročně zde dojde ke zhruba padesáti srážkám se zvěří, často jde o velmi nebezpečné nehody způsobené tím, že zde migrují jeleni. Podle stránek Portálnehod.cz je zde počet srážek se zvěří dlouhodobě 2,6krát vyšší, než je průměr u ostatních rizikových míst.

Ekodukt vznikne v podobě rovného mostu o šířce zhruba 15 metrů a rozpětí 28 metrů. Vznikne těsně před místem, kde se silnice ve směru na Děčín rozšiřuje na čtyři pruhy. Právě zde dochází k nehodám nejčastěji. Rozpětí ekoduktu umožní do budoucna rozšíření silnice na 4 pruhy.

Do soutěže na stavbu ekoduktu přišlo šest nabídek, nejlevnější za 35 milionů korun podala Eurovia CS. ŘSD chce začít se stavbou ještě letos, dokončena bude také letos. Kácení stromů pro stavbu má začít v dubnu. Součástí stavby bude i oplocení v délce od Bílého Kostela až na začátek čtyřpruhu ve stoupání ke křižovatce na Rozkoši. Je navrženo ve vzdálenosti pěti metrů od stávající hrany zpevněné vozovky a bude provedeno z vysokopevnostního ocelového pletiva výšky 2,1 metru.

Na silnici I/13 vznikne oplocení i v dalším úseku mezi Svorem a Novým Borem, půjde o součást modernizace a zkapacitnění této silnice.

Tagy ekodukt I/13 Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
11 komentářů