Jihočeský kraj začíná u silnic plašit zvěř, chce zabránit srážkám

Plašič zvěře u jihočeské silnice. Pramen: ŘSDPlašič zvěře u jihočeské silnice. Pramen: ŘSD

Plašiče jsou aktivovány světlomety blížícího se auta. Pokud je silnice prázdná, zvěř v přecházení nic neruší.

Jihočeský kraj začal v zájmu bezpečnosti na silnicích testovat plašiče zvěře. Mají chránit řidiče i zvěř před srážkami. Jde o pilotní projekt Odboru životního prostředí při Krajském úřadu Jihočeského kraje, na projektu spolupracuje i Ředitelství silnic a dálnic a policie.

Dva různé typy plašičů budou umístěny na vybraných rizikových úsecích silnic I., II. a III. třídy, kde hrozí střety aut se zvířaty nejčastěji. První typ je elektronický s názvem DeerDeter, druhý je opticko-pachový s názvem Multi-Wildschutz-Warner.

„Oba už byly vyzkoušeny v Ústeckém kraji s velmi dobrým výsledkem. Pevně věřím, že přispějí k bezpečnosti na našich jihočeských silnicích. Zvěř by měla být součástí přírody a neměla by končit pod koly automobilů,“ uvedl první náměstek hejtmana František Talíř, která má na starosti životní prostředí.

Elektronický plašič (DeerDeter) je umístěn ve voděodolném krytu z plexiskla, který mimo jiné obsahuje dva senzory, které jsou aktivovány světlomety blížícího se vozidla. Zařízení se uvede v činnost a začne vydávat vysokofrekvenční zvuk, který zvěři silně vadí a zabraňuje vstupu zvěře do vozovky.

Plašič zvěře u jihočeské silnice a náměstek hejtmana Pavel Hroch (vpravo). Pramen: ŘSDPlašič zvěře u jihočeské silnice. Pramen: ŘSDPlašič zvěře pro jihočeské silnice. Pramen: ŘSDPlašič zvěře u jihočeské silnice. Pramen: ŘSD

„Zvuk je aktivován pouze v době, kdy po silnici projíždějí vozidla, čímž umožňuje zvěři překračovat vozovku v době, kdy nehrozí nebezpečí střetu,“ doplnila koordinátorka projektu Veronika Królová.

Opticko-pachový plašič (Multi-Wildschutz-Warner) zase při zasažení světlomety začne pod různými úhly vytvářet záblesky světla v různých barvách tak, aby obsáhly co nejširší spektrum barev vnímané zvěří. To ji má odradit od vstupu na vozovku.

Oba typy plašičů se připevňují k patníkům podél silnice. Na jeden kilometr komunikace je jich zapotřebí 40 kusů. Náklady na instalaci v jednom takovém úseku jsou v případě zařízení DeerDeter zhruba 68 tisíc korun a u zařízení Multi-Wildschutz-Warner zhruba 10 tisíc korun.

Na počátku budou v kraji nainstalovány plašiče na 27,5 kilometru silnic v okresech České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec a Písek. Kraj chce do financování zapojit i BESIP a pojišťovny. „Ročně evidujeme zhruba 2300 těchto střetů. Samozřejmě se nejedná o všechny srážky, těch bude podle odhadů asi jednou tolik. Věříme proto, že tento projekt bude úspěšný a držíme mu palce,“ řekl ředitel jihočeské policie Luděk Procházka.

Tagy Jihočeský kraj plašiče zvěře
13 komentářů