dkv-spojujeme

ŘSD má územní rozhodnutí pro dlouho odkládanou část obchvatu České Lípy

Silnice I/9 v České Lípě prochází mezi dvěma sídlišti. Foto: Městský úřad Česká LípaSilnice I/9 v České Lípě prochází mezi dvěma sídlišti. Foto: Městský úřad Česká Lípa

ŘSD počítá se zahájením stavby v roce 2023.

Ředitelství silnic a dálnic je o krok blíže stavbě části obchvatu České Lípy. Získalo zatím nepravomocné územní rozhodnutí pro stavbu úseku mezi ulicí Dubická a silnicí II/262 v západní části města. Jde o jednu z částí budoucího obchvatu.

Vyplývá to z oznámení na úřední desce Krajského úřadu Libereckého kraje. Podle aktuálního informačního letáku ŘSD byl již v dubnu dokončen koncept dokumentace pro stavební povolení. Se zahájením stavby počítá ŘSD v roce 2023.

Jde o úsek mezi ulicí Dubická a silnicí II/262. Navržená stavba je součástí trasy obchvatu České Lípy, který má přeložkou silnice I/9 odvést tranzitní dopravu ze stávajícího průtahu městem. Ten město z velké části rozděluje na dvě části, vede mezi dvěma velkými sídlišti. I když nejde ještě o celý obchvat, tato část je klíčová. V Dubici je průmyslová zóna, která zatěžuje provoz ve městě.

Trasa části obchvatu České Lípy. Foto: ŘSD

Trasa části obchvatu České Lípy. Foto: ŘSD

ŘSD se už předloni dohodlo s ČEZ na provedení přeložek vedení vysokého a nízkého napětí, pokračuje ve výkupech pozemků. Jeden a půl kilometru dlouhý úsek má vyjít na 466 milionů korun.
Ředitel liberecké správy ŘSD Jan Wohlmuth už dříve uvedl, že sice nebylo potřeba pro samotnou stavbu projít procesem schvalování EIA, úřady však už při projektové přípravě stanovily řadu přísných podmínek. ŘSD dlouho řešilo například kompromis s Povodím Ohře kvůli mostu přes Ploučnici. Správce řeky měl obavy, že by konstrukce mostu mohla vadit plynulému odtoku při záplavách.

První část obchvatu České Lípy u Sosnové se začala stavět už v roce 2009, pokračování ale zastavil tehdejší ministr dopravy Vít Bárta. Na úsek by mělo navázat pokračování obchvatu směrem k Novému Boru. Ve městě vznikla i petice za dostavbu obchvatu. Česká Lípa je jedním z největších měst v zemi, které dosud obchvat nemá.

Tagy česká lípa I/9 obchvat České Lípy Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
16 komentářů