ŘSD má stavební povolení pro 10 kilometrů D35 z Hořic do Sadové

Vizualizace dálnice D35 u Hořic. Foto: ŘSDVizualizace dálnice D35 u Hořic. Foto: ŘSD

Stavba má začít příští rok.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je blízko dalšímu prodloužení dálnice D35. Ministerstvo dopravy včera vydalo stavební povolení pro 10,45 kilometrů dlouhý úsek z Hořic do Sadové. Půjde o zatím nejsevernější úsek spojnice z Liberce do Olomouce.

Rozhodnutí je zatím nepravomocné, běží lhůta pro možné podání rozkladu.. Podle rozhodnutí má ŘSD sedm let na dokončení stavby, musí splnit celkem 47 podmínek. Jde o jedno z prvních stavebních povolení, o kterém rozhodovalo ministerstvo dopravy jako speciální stavební úřad. Na rozdíl od řady jiných dálničních staveb nejsou u přípravy tohoto úseku žádné spolky a námitky mají hlavně některé obce. Nejde ale o zcela zásadní připomínky.

ŘSD plánuje příští rok vypsat soutěž na zhotovitele a začít se stavbou, která má být dokončena v roce 2025. Odhadovaná cena zakázky je 3,169 miliardy korun. Projektantem dálnice bylo sdružení Sudop Praha / Dopravoprojekt Brno. V jednom ohledu je stát na dálnici už připraven: Policie České republiky zde na začátku října otevřela dálniční oddělení.

Trasa D35 v úseku Hořice - Sadová. Foto: ŘSD

Trasa D35 v úseku Hořice – Sadová. Foto: ŘSD

Dálnice vede v blízkosti stávající silnice I/35. V roce 2023 chce stát začít se stavbou navazujících úseků z Úlibic do Hořic a ze Sadové do Plotiště. Stavba začíná mimoúrovňovou křižovatkou u Hořic v blízkosti nedávno nově postaveného přemostění přes železniční trať. Po trase vznikne šest kilometrů protihlukových stěn. Aktuálně má ŘSD vykoupeno 81 % pozemků.  Kompletně je popsána v letáku ŘSD.

ŘSD podle aktuálních plánů počítá příští rok se zahájením celkem tří úseků D35. Kromě tohoto ještě ze Džbánova do Litomyšle a z Janova do Opatovce.

Tagy D35 D35 Hořice - Sadová Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
41 komentářů