ŘSD má první stavební povolení k příhraničnímu úseku D3

Stavba dálnice D3, obchvat Českých Budějovic (únor 2023). Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářStavba dálnice D3, obchvat Českých Budějovic (únor 2023). Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Příhraniční úsek o délce 3,5 kilometru se má stavět současně s navazujícím dvanáctikilometrovým úsekem Kaplice nádraží – Nažidla.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo první stavební povolení k příhraničnímu úseku dálnice D3 (Nažidla – státní hranice). Vydal je jihočeský krajský úřad a týká se vedlejších staveb, především přeložky silnice I/3, mostu a provizorní propojky mezi starou a novou silnicí. Na hlavní trasu vede stavební řízení ministerstvo dopravy. Všechny žádosti ŘSD podalo v prosinci.

Příhraniční úsek o délce 3,5 kilometru se má stavět současně s navazujícím dvanáctikilometrovým úsekem Kaplice nádraží – Nažidla, pro který běží stavební řízení od loňského října. Obě stavby by měly začít v letošním posledním čtvrtletí.

D3 Nažidla - st. hranice. Pramen: ŘSD

D3 Nažidla – st. hranice. Pramen: ŘSD

Podle původního plánu měly být oba úseky hotové na konci roku 2025, u delšího z posledních dvou jihočeských úseků D3 ale ŘSD nedávno odsunulo termín dokončení na rok 2026. Silničáři totiž narazili na problémy s bažinatým terénem.

Pro oba úseky hledá ŘSD už od konce února zhotovitele. Úsek Kaplice nádraží – Nažidla má stát dle předpokladů 6,2 miliardy korun, poslední úsek k hranici vyjde dle odhadů na 1,25 miliardy korun bez DPH.

Tagy D3 Jihočeský kraj Nažidla - st. hranice ŘSD
14 komentářů