ŘSD dokončilo přestavbu silnice I/53 mezi Znojmem a Lechovicemi, přibyla okružní křižovatka

Silnice I/53 Lechovice - Znojmo. Pramen: ŘSDSilnice I/53 Lechovice - Znojmo. Pramen: ŘSD

Silnice byla mimo jiné rozšířena o dva metry na 11,5 metru.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pátek dokončilo přestavbu silnice I/53 v úseku Znojmo – Lechovice, a to včetně okružní křižovatky se silnicí III. třídy spojující obce Bantice a Hodonice. Zrekonstruovaný úsek je opět průjezdný ode dneška.

V rámci stavby, kterou silničáři zahájili v loňské stavební sezóně, došlo ke kompletní přestavbě více než sedmikilometrového úseku silnice. Mimo jiné byla rozšířena o dva metry na 11,5 metru. Na 1,5 kilometru dlouhé části, která navazuje na obchvat Lechovic, vznikl další jízdní pruh. Stavba přispěje k výraznému zvýšení bezpečnosti provozu, odstranila řadu nehodových míst,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl.

Křižovatku, která na silnici I/53 napojuje obce Bantice a Hodonice, přebudovali stavbaři na okružní. Ostatní úrovňové křižovatky se silnicemi nižších tříd jsou již zrušeny, což přispěje větší bezpečnost. „Objízdné trasy, které řidiči využívali od března loňského roku, po vyhodnocení míry poškození opravíme,“ uvedl ředitel brněnské pobočky ŘSD David Fiala.

Komunikace I/53 je v oblasti jižní Moravy důležitou tepnou, která zajišťuje silniční spojení mezi dvěma významnými mezinárodní tahy: E59 (Vídeň – Znojmo – Jihlava) a  E461 (Vídeň – Mikulov – Brno – Svitavy). Průměrná denní intenzita provozu na I/53 přesahuje 12 tisíc vozidel.

I/53 Znojmo – Lechovice

Hlavní trasa:

délka: 7,2 km

kategorie: S 11,5/80 a S 13,75/80

počet všech stavebních objektů: 22

zhotovitel: Metrostav Infrastructure a. s.

cena stavby: 328 mil. Kč bez DPH

termín realizace: 2022–2023

zhotovitel okružní křižovatky: MI Roads, a.s.

cena stavby: 41 mil. Kč bez DPH

termín realizace: 2023

Tagy I/53 I/53 Znojmo - Lechovice ŘSD
22 komentářů