ŘSD chystá provizorní okružní křižovatku na silnici I/35 u Svitav. Opraví úsek, kde již staví dálnici

Křižovatka silnic I/35 a I/34 u Koclířova. Foto: Google Street ViewKřižovatka silnic I/35 a I/34 u Koclířova. Foto: Google Street View

Podle ŘSD je stav silnice takový, že nelze opravu odložit.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začne letos s opravou více než sedmi kilometrů silnice I/35 v úseku, kde současně už začíná stavět novou dálnici D35, na kterou se převede většina provozu. Jde o úsek Gajer – Hřebeč mezi Litomyšlí a Moravskou Třebovou. Součástí bude i proměna křižovatky na dočasnou okružní.

Zakázku za 134 milionů korun získalo sdružení firem Eurovia CS, M-Silnice a Mados MT. Opravou projde 7,7 kilometru silnice, nikoliv však celý úsek. Vedle silnice již vzniká v části trasy nová dálnice D35, konkrétně úsek Janov – Opatovec.

Podle Petry Drkulové z týmu komunikace ŘSD je oprava nutná i přes to, že úsek D35 Janov – Opatovec má být hotový v roce 2025.

Stávající komunikace I/35 je zatížena vysokou intenzitou dopravy ve směru západ – východ ČR. Úsek silnice I/35 od města Svitavy po tunel Hřebeč je projektově připravený od roku 2020 a realizace opravy komunikace je neodkladná z důvodu poruch na vozovce,“ uvedla Drkulová. Celá dálnice D35 až do Mohelnice má být hotová v roce 2028. Podle sčítání dopravy tímto úsekem jezdí 11–20 tisíc aut denně.

V rámci stavby dojde k opravě vozovkového souvrství včetně provedení sanací podkladních vrstev, obnovy nezpevněných krajnic, výměny svodidel, čištění příkopů, čištění a drobných oprav propustků, výměny a obnovy vodorovného a svislého dopravního značení.

Součástí akce je i vybudování dočasné okružní křižovatky v Koclířově z plastových obrubníků „lego“ včetně veřejného osvětlení. Dojde zde také ke snížení rychlosti. Jde o křižovatku se silnicí I/34 na Svitavy, kde denně projede přes 17 tisíc aut. „Křižovatka Koclířov je nebezpečná z důvodu odbočení doleva a přejíždění napříč,“ uvedlo ŘSD v zadávací dokumentaci.

Tagy Eurovia CS I/35 I/35 Gajer-Hřebeč M-Silnice MADOS MT Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
18 komentářů