ŘSD začalo se stavbou D35 z Janova do Opatovce, další úseky soutěží

Vizualizace úseku D35 Janov - Opatovec. Foto: ŘSDVizualizace úseku D35 Janov - Opatovec. Foto: ŘSD

Nový úsek má být hotový v roce 2025, stát oproti odhadům v projektu ušetří na stavbě miliardu korun.

Pokrok s výstavbou dálnice D35 je od dnešního dne viditelnější i běžným řidičům na silnici I/35. Ředitelství silnic a dálnic dnes zahájilo výstavbu D35 mezi Janovem a Opatovcem. Nový dálniční úsek bude zprovozněn v roce 2025. Stát na jeho stavbě výrazně ušetří.

Zakázku za 2,54 miliardy korun získalo sdružení firem MI Roads (nová firma Metrostavu založená kvůli vyhýbání se trestu za korupci ve veřejných zakázkách) a Doprastav. Odhadovaná cena byla 3,454 miliardy korun. Tři ze čtyř nabídek se dostaly pod hranici tří miliard korun, nejdražší je za 3,067 miliardy korun.

D35 už není popelkou mezi dálnicemi. Dnešním zahájením stavby úseku mezi Janovem a Opatovcem startujeme dobudování celé D35. Plníme tak slib z programového prohlášení, že výstavba dálnice D35 bude prioritou naší vlády. Během následujících tří stavebních sezón máme v plánu zahájit všechny zbývající úseky této důležité dálnice, která bude po svém dokončení sloužit jako alternativní kapacitní spojení západu a východu České republiky, což významně odlehčí zejména přetížené dálnici D1,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Aktuální průběh příprav dalších úseků představilo ŘSD v nové infografice. Veškeré novinky k přípravě D35 najdete na stránkách Zdopravy.cz po tagem D35.

Stav příprav D35 v květnu 2023. Foto: ŘSDÚsek D35 Janov - Opatovec. Foto: ŘSDVizualizace úseku D35 Janov - Opatovec. Foto: ŘSD

„Přestože se práce na stavbě teprve rozbíhají, již v červnu budeme zprovozňovat železniční most přes budoucí dálnici, jehož výstavbu jsme zahájili v loňském roce, abychom využili výluky na železničním koridoru,“ doplňuje generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Součástí stavby je jedna mimoúrovňová křižovatka, do níž se napojí i aktuálně budovaný obchvat Svitav, který bude na konci letošního roku zprovozněn. V trase dálnice je vzhledem k členitosti terénu navrženo celkem sedm mostů, největším z nich je most přes silnici I/35 a Mikulečský potok o délce 439 metrů. V rámci stavby vznikne také šest protihlukových stěn o celkové délce 4,5 kilometru.

Dálnice D35 je plánována v trase Jičín – Hradec Králové – Olomouc – Lipník nad Bečvou a po dokončení bude s celkovou délkou 210 kilometrů druhou nejdelší dálnicí v ČR. D35 je také v celé svojí délce součástí globální sítě TEN-T evropských dopravních koridorů.

D35 Janov – Opatovec

délka: 11,8 km

kategorie: D 26,0/130

počet všech stavebních objektů: 131

zhotovitel: MI Roads a. s., DOPRASTAV a. s.

cena stavby dle smlouvy: 2 540 mil. Kč bez DPH

termín realizace: 2023–2025

Tagy D35 D35 Janov - Opatovec Doprastav MI Roads Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
42 komentářů