Rozpětí 117,3 metrů. Největší letadlo světa poprvé vzlétlo, má vynášet rakety

Letadlo Stratolaunch při přistání. Foto: StratolaunchLetadlo Stratolaunch při přistání. Foto: Stratolaunch

Z Mohavské pouště dnes poprvé vzlétlo největší letadlo světa podle rozpětí křídel. Stratolaunch má v budoucnu sloužit pro start raket

Z Mohavské pouště dnes poprvé vzlétlo největší letadlo světa podle rozpětí křídel. Stratolaunch má v budoucnu sloužit pro start raket do vesmíru.

Za projektem letadla stojí firma Stratolaunch Systems Corporation, kterou založil jeden ze zakladatelů Microsoftu Paul G. Allen. Ten se startu nedočkal, zemřel loni na podzim.  Stroj s dvěma trupy absolvoval let ve výšce maximálně 17 tisíc stop, který trval 2,5 hodiny. Letadlo, které vyrobila společnost Scaled Composites, dosáhlo nejvyšší rychlosti lehce přes 300 kilometrů v hodině

Byl to fantastický let, který je pokračováním našeho plánu nabídnout alternativu k cestám do vesmíru,“ řekl šéf projektu Jean Floyd.

Stratolaunch je největším letadlem světa podle rozpětí křídel – měří 117,3 metrů. Dosud největším podle rozpětí byl Hughes H-4 Hercules (97,4 metrů).

Dvoutrupé letadlo je vybaveno celkem šesti motory Pratt & Whitney PW4056, které jsou známé například z letadel Boeing 747-400. Každý trup je dlouhý 73 metrů, piloti a posádka jsou v pravém trupu.

Podle maximální vzletové hmotnosti bude Stratolaunch druhým největším letadlem na světě za Antonovem An-225. Ten zvládne start s 600 tunami, Stratolaunch 589,7 tun.

Letadlo se má používat k vynášení raket, které dopraví do výšky zhruba deseti kilometrů, odkud pak odstartují do vesmíru. Celkem má letadlo zvládnout přepravit 3 rakety umístěné pod křídly.

Kabina pravého trupu letadla. Foto: StratolaunchStratolaunch krátce po vzletu. Foto: StratolaunchPrvní let největšího letadla světa. Foto: StratolaunchLetadlo Stratolaunch při přistání. Foto: StratolaunchStratolaunch. Foto: StratolaunchRozpětí křídel 117,3 dělá ze Statolaunch největší letadlo na světě. Foto: StratolaunchStratolaunch na své základně v Mohavské poušti. Foto: StratolaunchZ letadel Stratolaunch mají v budoucnu startovat rakety pro cesty do vesmíru. Foto: StratolaunchInfografika k letadlu Stratolaunch a jeho fungování. Foto: StratolaunchPorovnání rozpětí největších letadel na světě. Foto: Wikimedia Commons
Tagy Stratolaunch
7 komentářů