Největší letadlo světa má za sebou druhý zkušební let. Po více než dvou letech

Druhý let největšího letadla světa. Foto: StratolaunchDruhý let největšího letadla světa. Foto: Stratolaunch

Noví majitelé firmy hledají pro letadlo jiné využití, má sloužit k testování nadzvukových strojů.

Dlouho se zdálo, že první let v dubnu 2019 bude současně i posledním pro největší letadlo světa Stratolaunch. Projekt letadla financovaný již zemřelým spoluzakladatelem Microsoftu Paulem Allenem byl na prodej a zdálo se, že letadlo už nevzlétne.

S novými majiteli, společností Cerberus Capital Management, dostal ale projekt šanci na vzkříšení. Téměř přesně dva roky po prvním startu vzlétlo letadlo s názvem Roc znovu z letiště v Mohavské poušti v Kalifornii.

Letadlo bylo ve vzduchu 3 hodiny a 14 minut, téměř o hodinu déle než při prvním letu před dvěma lety. Podle provozního ředitele Zacharyho Krevora prošlo letadlo od prvního letu úpravami například v řídícím systému.

Letoun měl původně sloužit k vynášení raket do výšky zhruba deseti kilometrů, odkud by odstartovaly do vesmíru. Noví majitelé ale chtějí letadlo používat jako testovací platformu pro nadzvuková malá letadla Talon-A, která firma vyvíjí. Firma je pak chce nabídnout zejména armádě pro testování. Ještě ale úplně nevyloučila ani původní plán na použití k vynášení raket.

Stratolaunch je největším letadlem světa podle rozpětí křídel – měří 117,3 metrů. Dosud největším podle rozpětí byl Hughes H-4 Hercules (97,4 metrů).

Dvoutrupé letadlo je vybaveno celkem šesti motory Pratt & Whitney PW4056, které jsou známé například z letadel Boeing 747-400. Každý trup je dlouhý 73 metrů, piloti a posádka jsou v pravém trupu. Podle maximální vzletové hmotnosti bude Stratolaunch druhým největším letadlem na světě za Antonovem An-225. Ten zvládne start s 600 tunami, Stratolaunch 589,7 tuny.

Druhý let největšího letadla světa. Foto: StratolaunchLetoun Stratolaunch na ranveji letiště v Mohavské poušti. Jeho velikost dobře vyniká v porovnání s odstavenými letadly. Foto: StratolaunchNejvětší letadlo světa Stratolaunch. Foto: StratolaunchNejvětší letadlo světa Stratolaunch. Foto: StratolaunchKabina pravého trupu letadla. Foto: StratolaunchInfografika k letadlu Stratolaunch a jeho fungování. Foto: StratolaunchStratolaunch na své základně v Mohavské poušti. Foto: StratolaunchRozpětí křídel 117,3 dělá ze Statolaunch největší letadlo na světě. Foto: StratolaunchStratolaunch krátce po vzletu. Foto: StratolaunchPrvní let největšího letadla světa. Foto: Stratolaunch

Tagy Stratolaunch Top
10 komentářů