Rožnov zkusí experimentální MHD, lidé si budou cestu objednávat a sdílet s jinými

Autobusovou dopravu v Rožnově pod Radhoštěm provozuje TQM. Foto: TQMAutobusovou dopravu v Rožnově pod Radhoštěm provozuje TQM. Foto: TQM

Služba má snížit automobilovou zátěž ve městě.

Město Rožnov pod Radhoštěm se spojilo se švédskou společností Tomatiq AB na zavádění nového typu městské hromadné dopravy. Pod názvem TUNNLL má společnost připravit koncept hromadné sdílené dopravy, kdy si cestující v aplikaci objedná dopravu autobusem, který jej následně doveze na místo zvolené klientem. Po cestě pak sbírá další cestující.

Provoz by mohl začít příští rok. V Česku zatím takový koncept v městské dopravě neexistuje, v některých městech a regionech ho pro příměstskou dopravu zkouší společnosti CITYA. Ta cestujícím umožňuje využívat kromě již existujících zastávek MHD i virtuální, které si navolí podle svých preferencí. Díky Citya tak místo nástupu i konečná destinace mnohem lépe odpovídá jejich potřebám.

Provozovatel služby nyní bude tvořit digitální dvojče města a v něm simulovat chování uživatelů města. Současně bude vyhodnocovat nejefektivnější trasy, dopravně nejvytíženější časy nebo budoucí zastávky autobusů. Následně bude spuštěn zkušební provoz pro omezenou skupinu uživatelů předtím, než dojde k ostrému provozu.

Bez financování městem

Chceme, aby se lidem v Rožnově žilo dobře, a musíme zabezpečit co nejefektivnější dopravu po města. Dopravní provoz každým rokem narůstá a pokud chceme snížit automobilovou zátěž, musíme lidem nabídnout adekvátní alternativu,“ uvedl starosta města Jan Kučera.

V Rožnově klasická MHD neexistuje, jezdí jedna městská autobusová linka z Dolních Pasek na náměstí, která ročně stojí přes dva miliony korun.

Digitalizovanou dopravu máme již vyzkoušenou ve Španělsku v menším městě, kde se ukázala po této službě vysoká poptávka. Nyní oslovujeme i několik měst ve Švédsku a jsem rád, že naším dalším partnerem v Evropě bude město Rožnov pod Radhoštěm, protože právě svou rozlohou je pro tento způsob dopravy ideální,“ uvedl Kirill Blazhko, ředitel projektu TUNNLL. Podle něj by nemusela být doprava ani financována městem.

Tagy Rožnov pod Radhoštěm Tomatiq
63 komentářů