pruvodce

„Rovnání“ silnice Mělník – Mladá Boleslav. ŘSD vybralo projektanty pro další obchvat

Silnice I/16 v Byšicích. Foto: Google Street ViewSilnice I/16 v Byšicích. Foto: Google Street View

ŘSD na silnici I/16 plánuje pět obchvatů.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pokročilo s přípravami zrychlení silničního spojení mezi Mladou Boleslaví a Mělníkem. Po již vypsané zakázce na obchvat Jizerního Vtelna na silnici I/16 vybralo projektanty stavby obchvatu Byšice.

Byšice jsou jednou z obcí mezi oběma městy, kterou dosud prochází tranzitní doprava a kde ŘSD plánuje vybudování obchvatu. Zakázku za 21,8 milionů korun získalo sdružení Valbek a Ateliér Promika. Podle smlouvy mají připravit dokumentaci pro stavební povolení. Uzavření kontraktu vyplývá z registru smluv.  Valbek zpracovával již dokumentaci pro územní rozhodnutí, které stavba získala letos v únoru.

Přes čtyři kilometry dlouhá přeložka bude vedena jako střídavý třípruh severně od Byšic a Liblic, kompletně vyvede dopravu mimo zástavu. Podle sčítání dopravy projede obcí denně kolem 7 tisíc aut. Odhadované náklady na stavbu jsou 502 milionů korun. Detailně je stavba popsána v informačním letáku.

Silniční boom na Mladoboleslavsku. ŘSD začne stavět obchvat s tunelem u Jizerního Vtelna

Kromě Jizerního Vtelna, kde vznikne částečně i tunel, plánuje ŘSD ještě obchvat Bezna, Mělnického Vtelna, Byšic a Vavřinče, stavět se mají začít v roce 2027 a 2028. Vytížená spojnice může ulevit i od cest například mezi D10 a D8 či D7 přes Prahu. Už dnes je většinou rychlejší cesta z Mladé Boleslavi na dálnici D7 díky novým přeložkám rychlejší přes Mělník.

Trasa obchvatu Byšic na silnici I/16. Foto: ŘSD
Tagy Byšice I/16 obchvat Byšic Ředitelství silnic a dálnic ŘSD valbek
Žádné komentáře