Řidič žádá ŘSD o odškodnění za poškození auta prasaty při jízdě po neoplocené dálnici

Otevření úseku D35 z Opatovic do Časů. Foto: ZEK PrahaOtevření úseku D35 z Opatovic do Časů. Foto: ZEK Praha

ŘSD zatím zkoumá, zda lze škodu uhradit z pojistky. Obává se, že se z takového řešení může stát precedens.

Otevření nového úseku z Opatovic nad Labem do Časů bez řádného oplocení má další dohru. Majitel vozu Škoda Octavia, kterému na nové dálnici poškodilo auto na počátku ledna v katastru obce Rokytno stádo divokých prasat, žádá Ředitelství silnic a dálnic o úhradu vzniklé škody.

Na žádost upozornil server Seznam Zprávy. Plot už kolem dálnice po sérii nehod vzniká. Pardubická policie po nehodě odhadla škodu na vozidle na čtvrt milionu korun. Uhrazení škody žádá podle informací Seznam Zpráv kondiční trenér Marek Pavelka. „I když tam není úplně jasný viník, jelikož zvěř nikomu nepatří a není to první ani poslední případ, je potřeba, aby se tyto situace už neopakovaly a ŘSD zodpovídalo za bezpečnost na silnicích a dálnicích,“ vysvětlil Pavelka na dotaz Seznam Zpráv. Podle jeho slov měli štěstí, že z nehody vyvázli bez větších zranění. Říká, že psychické následky si ponesou ještě dlouho.

ŘSD zatím posuzuje, zda lze škodu uhradit z pojištění organizace. „Ale mohl by to být obrovský precedens pro další podobné případy,“ podotkl pro server generální ředitel Radek Mátl.
Je to v zásadě nějaká standardní srážka s něčím, co se na té komunikaci objeví, nebyl to problém ve sjízdnosti komunikace, jako je třeba výtluk, když si někdo zlomí kolo,“ popisuje ředitel případ.

Dálnice proťala přirozený koridor pro zvěř, aniž by byla zvířata nějak chráněna. Již před samotným otevřením dálnice se ozývaly hlasy varující před nebezpečím z možného neoplocení dálnice. Například poslanec KDU-ČSL David Šimek na facebooku po prohlídce dálnice před otevřením upozornil, že není oplocena, a zda je nutné „hnát otvírání dálnice na sílu za každou cenu“. ŘSD to vysvětlovalo tím, že jim ministerstvo dopravy provoz povolilo a plot dodělají později. Po sérii nehod nakonec už plot vzniká a měl by být postaven do konce ledna. Do té doby spoléhalo ŘSD jen na pachové a světelné ohradníky.

Tagy D35 D35 Opatovice - Časy oplocení dálnic Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
84 komentářů