Řidič vydal školnímu výletu špatné jízdenky, revizor chtěl po každém 1000 korun. Konflikt musela řešit policie

Policie zasahuje při konfliktu mezi studenty a revizorem během školního výletu ke Slapské přehradě. Zdroj: Události ČTPolicie zasahuje při konfliktu mezi studenty a revizorem během školního výletu ke Slapské přehradě. Zdroj: Události ČT

Podle vedení kraje byla chyba na straně řidiče a vůči dopravci teď bude uplatňovat sankce.

Až přivoláním policie se musel vyřešit konflikt mezi revizorem, řidičem regionální autobusové linky společnosti Arriva a třídou pražských středoškoláků mířících na školní výlet ke Slapské přehradě. Na případ upozornila v pořadu Události Česká televize.

Policie na místo dorazila poté, co konflikt trval už přes půl hodiny a nikdo nechtěl ustoupit.

Vše začalo tím, že si studenti při nástupu do autobusu koupili všichni jízdenky podle instrukcí své učitelky. Řidič jim je však vydal chybně, nezahrnovala cílové pásmo a místo 20 Kč zaplatili jen 15. Revizor následně při kontrole zjistil, že jsou mimo zaplacené pásmo a každému ze studentů vyměřil pokutu 1000 korun.

Vznikl spor s revizorem, jestli pokutu za všechny zaplatí řidič, nebo každý z nás,“ uvedl jeden ze studentů střední školy ve vysílání ČT.

Podle vedení kraje byla chyba na straně řidiče a vůči dopravci teď bude uplatňovat sankce. Ty se budou pohybovat v řádu desítek tisíc korun.

Studentům přijde omluva a vyjádření, že žádnou pokutu platit nemusejí,“ ujistil pro ČT radní pro dopravu Středočeského kraje Petr Borecký.

Pokud náš zaměstnanec udělal chybu, uhradíme sankci v té výši, v jaké bude vyměřena,“ dodal Jan Holub, mluvčí Arriva ČR. Zároveň potvrdil, že řidič chybu uznal, dopravce však zatím však čeká na zápis od revizorů.

Revizoři brzy v hlavní roli

Role revizorů na středočeských autobusových linkách bude přitom do budoucna stoupat. Kraj nyní testuje nástup všemi dveřmi, což uleví roli řidiče, který nyní jízdenky prodává i kontroluje.

Test nástupu všemi dveřmi zatím probíhá jen na dvou linkách. Má ukázat, zda by se nevyplatilo rozšířit systém odbavení bez kontroly řidiče na celý kraj.

Od května se tak jezdí na linkách 519 (Sedlčany – Votice) a 705 (Poděbrady – Čáslav). Pilotní provoz má ukázat, zda se novinka osvědčí, nebo ne. Kraj chtěl původně testovat nástup všemi dveřmi na linkách z Prahy, Ropid se však obával velkých úniků tržeb.

Další zpoždění pro nástup do autobusů bez kontroly. První test proběhne mezi Poděbrady a Čáslaví

Cílem pilotního provozu je zjistit rozsah využívání tohoto způsobu nástupu ze strany cestujících a dopady na pobytové doby v zastávkách a na počty cestujících odbavených řidičem a zjištění, kolik bude potřeba revizorů,“ vysvětlil radní Petr Borecký.

Tagy Arriva autobusy Petr Borecký revizor Středočeský kraj
579 komentářů