Reuters: Boeing na konci června začne s certifikací 737 MAX

Boeing 737 MAX7. Foto. BoeingBoeing 737 MAX7. Foto. Boeing

Společnost Boeing plánuje na konec června první certifikační let s upravenými letadly Boeing 737 MAX. Uvedla to agentura Reuters s

Společnost Boeing plánuje na konec června první certifikační let s upravenými letadly Boeing 737 MAX. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na své zdroje. Lety za dohledu amerického úřadu civilního letectví FAA jsou jednou z podmínek pro opětovné povolení provozu letadel.

Boeing plán oficiálně nekomentoval. Uvedl pouze, že už mu FAA schválil změny ve vedení kabeláže v 737 MAX. „Boeing již zahájil úpravu kabeláže v letadlech, která ještě nebyla dodána zákazníkům. Nová letadla už budou vyrobena s touto úpravou,“ uvedl Boeing.

Pro aerolinky to znamená, že uzemněná letadla budou muset před obnovením provozu projít ještě úpravami. Na problém s kabeláží upozornil FAA letos na počátku roku. Úřad vyjádřil obavy, zda nejsou příliš blízko sebe a nemůže dojít ke zkratu.

Boeing měl už aerolinkám poslat návrh manuálu pro výcvik pilotů, který bude řešit změny v letadlech. Firma současně na konci května obnovila po téměř pěti měsících výrobu 737 MAX.