Nový problém u 737 MAX. Boeing řeší, zda kabely nejsou příliš blízko u sebe

Výroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: BoeingVýroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: Boeing

Boeing a americký úřad civilního letectví FAA řeší při novém schvalování letadla 737 MAX další problém, který může vést k

Boeing a americký úřad civilního letectví FAA řeší při novém schvalování letadla 737 MAX další problém, který může vést k pádu stroje. Podle listu New York Times jde o problém s kabeláží a možnými zkraty.

Boeing narazil na problém náhodou, když v prosinci Boeing musel vykonat nový bezpečnostní audit. Ten měl ukázat, jak dlouho může pilotům trvat, než zareagují na mimořádnou situaci. Podle zdrojů New York Times audit ukázal problém s kabelovými svazky, které vedou k ovládání zadní části letadla, zejména pak výškovky a směrovky.

Podle New York Times Boeing teď zkoumá, zda důležité kabelové svazky nejsou příliš blízko sebe a nemohly by způsobit zkrat. Podle zdrojů listu by zkrat v této oblasti mohl vést k pádu letadla, pokud by piloti nezareagovali dostatečně rychle.

Boeing měl o možném problému již informovat FAA. Zatím se firma snaží určit, zda k takové situaci může během letu dojít a pokud ano, zda bude nutné v již zhruba 800 vyrobených letadlech kabeláž vyměnit. Podle Boeingu by výměna byla ale jednoduchá.

Pro Boeing jde o další velký problém s reputací letadla 737 MAX a jeho opětovnému schvalování. Dosud se problém týkal jen řídícího software MCAS.

Boeing v prohlášení uvedl, že plně spolupracuje s FAA na cerfifikaci. Potvrdil, že při celém procesu našli možný problém s kabely a řeší tento stav s FAA. i řekl mluvčí Boeingu Gordon Johndroe.

Tagy boeing FAA uzemnění letadel 737 MAX
44 komentářů