Renesance nočních vlaků? Švýcaři zvažují jejich návrat ve spolupráci s Rakušany

Nighjet ve Vídni. Foto: ÖBBNighjet ve Vídni. Foto: ÖBB

Debaty o klimatických změnách mohou přinést i návrat některých nočních vlakových spojů. Po postupné expanzi rakouských drah pod značkou Nightjet

Debaty o klimatických změnách mohou přinést i návrat některých nočních vlakových spojů. Po postupné expanzi rakouských drah pod značkou Nightjet začínají o obnovení dálkových ubytovacích vlaků vážně uvažovat švýcarské spolkové dráhy SBB.

O plánu SBB informovala jako první švýcarská veřejnoprávní televizní a rozhlasová stanice SRF.

SBB zrušily své ubytovací vozy v roce 2009. Od té doby zajíždí do Švýcarska pouze noční spoje NightJet včetně přímého lůžkového vozu z Česka. „Jednoduše vidíme poptávku na trhu po takovém způsobu přepravy. Proto zkoumáme, zda můžeme opět skutečně zavést noční vlaky,“ řekl SRF šéf mezinárodní dopravy SBB Armin Weber.

Podle něj je je reálný start nových spojů nejméně za dva až tři roky, protože firma potřebuje nové ubytovací vozy. O jejich společném nákupu proto jedná s ÖBB. Ty mají objednáno pro NightJet celkem třináct nových souprav.

V řadě evropských zemích se stále častěji mluví o tom, zda je nutné například na dovolenou letět a není k přírodě ohleduplnější cesta vlakem.

Tagy nightjet noční vlaky SBB Top
48 komentářů