Renesance nočních vlaků. ÖBB spustí nové linky do Bruselu a Amsterdamu

Nighjet ve Vídni. Foto: ÖBBNighjet ve Vídni. Foto: ÖBB

Rakouské státní dráhy ÖBB spustí od ledna nové přímé noční spojení Vídně s Bruselem, o rok později pak s Amsterdamem.

Rakouské státní dráhy ÖBB spustí od ledna nové přímé noční spojení Vídně s Bruselem, o rok později pak s Amsterdamem. Současně otevře další denní linku s railjetem do italského Terstu.

V rozhovoru pro Wiener Zeitung to uvedl šéf ÖBB Andreas Matthä. ÖBB se na noční vlaky v posledních letech výrazně zaměřily, oznámily i kontrakt na nákup nových ubytovacích vozů.

Mättha v rozhovoru současně uvedl, že je železnice stále diskriminována, především  poplatky za obnovitelné zdroje u trakční elektřiny nebo skutečností, že letečtí dopravci neplatí spotřební daň. Podle něj ale současně roste kvůli změnám klimatu a změně myšlení zákazníků poptávka po cestování vlakem i na delší vzdálenosti. Proto se firma rozhodla otevřít i další dálkové trasy s nočními vlaky.

Už letos se ÖBB dohodly na větší spolupráci se švýcarskými drahami SBB právě v oblasti nočních spojů. Součástí plánu je i rozšíření spojení do České republiky.

V rozhovoru současně Mättha uvedl, že bojuje o stavbu širokorozchodné trati z Vídně, která by umožnila napojení na takzvanou novou hedvábnou stezku. Podle něj by to přineslo oblasti mezi Vídní a Bratislavou velký rozvoj.

Tagy nightjet noční vlaky ÖBB Top
64 komentářů