Potvrzeno. Rakouské dráhy koupí od Siemensu až 700 nových vagónů

Vizualizace interiéru nových vozů pro ÖBB. Foto: ÖBBVizualizace interiéru nových vozů pro ÖBB. Foto: ÖBB

Rakouské spolkové dráhy ÖBB se definitivně domluvily se Siemensem na nákupu až sedmi set nových vagónů. Rámcová smlouva má hodnotu

Rakouské spolkové dráhy ÖBB se definitivně domluvily se Siemensem na nákupu až sedmi set nových vagónů. Rámcová smlouva má hodnotu 1,5 miliardy euro. Vlaky by se mohly objevit i v Česku. 

Kontrakt dnes oznámily ÖBB a Siemens v tiskové zprávě.  Součásně s rámcovou smlouvu ÖBB podepsaly objednávku na prvních osm devítivozových souprav osobních vozů a 13 sedmivozových souprav nočních vlaků v hodnotě 375 milionů euro.

U osobních vagónů má jít o podobné vozy, jaké objednaly nedávno České dráhy u konsorcia Siemens-Škoda. Siemens vozy nazývá nové vozy Viaggio, tahat je mají lokomotivy Siemens Taurus, podobně jako nyní railjety.

Vagóny se budou vyrábět v závodě ve Vídni, kde vznikaly i railjety Českých drah. „Systematicky tím chceme zvyšovat kvalitu cestování našimi vlaky. S novými soupravami pro NightJet chceme zvýšit naši vedoucí roli v nočním cestování napříč Evropou,“ řekl Andreas Matthä, šéf ÖBB. 

Vizualizace interiéru nových vozů pro ÖBB. Foto: ÖBB
Vizualizace interiéru nových vozů pro ÖBB. Foto: ÖBB

Podle ředitelky Siemens Mobility Sabriny Soussan nové vagóny Viaggio budou kombinují komfort pro cestující a s nízkými náklady na údržbu a vysokou spolehlivostí. Na vývoji interiéru spolupracoval Siemens s designerským studiem PriestmanGoode. Firma slibuje použití kvalitních materiálů, například kůže a dřeva.  Většina vozů bude velkoprostorových. 

Vizualizace interiéru nových vozů pro ÖBB. Foto: ÖBB
Vizualizace interiéru nových vozů pro ÖBB. Foto: ÖBB

Kontrakt pokrývá všechny typy vagónů včetně vozů první třídy, lehátkových a lůžkových vozů nebo multifunkčních vozů. ÖBB s nimi počítá pro nasazení v Rakousku, Německu, Itálii a Švýcarsku, bude ale možnost je vybavit i pro provoz například v Česku nebo na Slovensku a dalších okolních zemích. Nejprve se mají objevit hlavně na trasách mezi Mnichovem, Innsbruckem a Itálií přes Brennerský průsmyk.

Tagy ÖBB siemens
51 komentářů