V Pobaltí má vzniknout další přeshraniční spojení, Estonsko řeší linku Tartu – Riga

Jednotka Stadler Flirt v barvách estonského dopravce Elron. Foto: Ivar Leidus / Wikimedia CommonsJednotka Stadler Flirt v barvách estonského dopravce Elron. Foto: Ivar Leidus / Wikimedia Commons

Tartu o linku stojí dlouho, impulsem má být titul Evropského města kultury.

V příštích měsících má Pobaltí zažít nečekaný rozvoj přeshraničních spojení. Jen krátce po oznámení nové linky mezi litevským Vilniusem a lotyšskou Rigou se lotyšské a estonské dráhy dohodly na propojení Rigy a estonského města Tartu na jihu země.

Jako první o tom informoval estonský server Postimees. Estonské ministerstvo na ochranu klimatu již podle serveru přidělilo 300 tisíc eur na provoz této linky. K zahájení provozu má dojít příští rok, kdy bude Tartu Evropským městem kultury. Provoz linky má zajistit estonský dopravce Elron.

Firma zatím ale zjišťuje, jak bude technicky možné provoz zajistit. Jde například o výcvik strojvedoucích pro jízdu v Lotyšsku nebo možnosti provozu jednotek Stadler FLIRT na lotyšských tratích. Šéf Elronu Lauri Betlem uvedl, že je potřeba udělat ještě hodně práce a příprava celého projektu je nejistá.

Podle starosty Tartu Urmase Klaase město touží po spojení s Rigou roky, zatím ale marně. Tartu je druhým největším městem v Estonsku se zhruba 100 tisíci obyvateli. „Příští rok je díky očekávanému přílivu návštěvníků ideální příležitostí takovou linku spustit,“ uvedl Klaas. Doba jízdy má být pod tři a půl hodiny.

Pobaltské země dosud nejsou železničně příliš propojené, ke zlepšení má dojít s obřím infrastrukturním projektem Rail Baltica.

Obnova přeshraničního spojení v Pobaltí. Z Rigy do Vilniusu pojede přímý vlak

Tagy Elron Estonsko Lotyšsko Pobaltí přeshraniční spojení Estonsko - Lotyšsko Tartu - Riga
40 komentářů