Rekordní železniční zakázka v Polsku. Polregio podepsalo smlouvy na až 200 nových vlaků

Elektrická jednotka Pesa v barvách Polregio. Foto: PESA BydgoszczElektrická jednotka Pesa v barvách Polregio. Foto: PESA Bydgoszcz

Dopravce chce pořídit nové vlaky hlavně z evropských dotací a půjček.

Největší polský osobní dopravce Polregio dnes podepsal rámcové smlouvy se čtyřmi výrobci kolejových vozidel na dodávku až 200 nových elektrických jednotek pro regionální dopravu. Objemem jde o největší nákup nových kolejových vozidel v historii na polském trhu.

Jde zatím o rámcové smlouvy, dodavatele pak bude Polregio vybírat v elektronické aukci. Dopravce dnes při podpisu oznámil, že počítá s financováním pořízení vlaků hlavně z evropských dotací a půjček. Hodnota nových vlaků je přes sedm miliard zlotých (přes 35 miliard korun). Smlouvy mají polští výrobci PESA Bydgoszcz, Newag, Stadler Polska a H. Cegielski – Fabryka Pojazdów Szynowych.

Nové jednotky bude dopravce pořizovat ve dvou verzích: kratších dvouvozových bude maximálně 60 kusů, kapacita bude 130 sedících. Třívozových pro nejméně 210 lidí chce dopravce pořídit až 160. Vozidla budou dosahovat rychlosti až 160 km/h, budou vybavena klimatizací, bezdrátovým připojením k internetu a informačním systémem pro cestující.

První nové jednotky z tohoto kontraktu se mají objevit v roce 2025. „Podpisem rámcových smluv s výrobci kolejových vozidel začíná nová etapa vývoje v historii Polregia a zároveň v historii regionálních železnic v Polsku. 200 nových regionálních vlaků znamená obrovský kvalitativní skok a výrazné zlepšení cestovního komfortu pro miliony Poláků, zejména pro obyvatele menších měst,“ řekl Artur Martyniuk, předseda správní rady Polregia.

Polregio zajišťuje regionální dopravu ve většině vojvodství v Polsku, některé regiony šly cestou založení vlastního dopravce. Denně vypraví kolem 1 900 spojů. Vlastní ho stát společně s jednotlivými vojvodstvími.

Tagy H. Cegielski FPS newag Pesa Bydgoszcz Polregio Stadler Polska
20 komentářů