Do Česka se vrátily na testy vagony pro polskou armádu

Osobní vagony pro polskou armádu na okruhu VUZ v Cerhenicích. Pramen: VUZOsobní vagony pro polskou armádu na okruhu VUZ v Cerhenicích. Pramen: VUZ

Polské ministerstvo obrany si v roce 2019 objednalo u společnosti H. Cegielski FPS celkem osm vozů pro přepravu vojáků.

Na zkušebním okruhu Výzkumného ústavu železničního (VUZ) v Cerhenicích u Velimi se po více než roce roce znovu objevily osobní vagony pro přepravu polských vojáků.

„Na konci minulého týdne dorazily do zkušebního centra dva osobní vozy typu 175A3 a 177A3,“ oznámil VUZ na twitteru. Účelem je dokončit homologaci vagonů pro provoz v České republice, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku.

Polské ministerstvo obrany si prostřednictvím dopravce PKP Intercity objednalo v roce 2019 u společnosti H. Cegielski FPS celkem osm vozů pro přepravu vojáků, šest z nich je velkoprostorových a dva oddílové. Jeden vyšel na téměř 13 milionů zlotých (zhruba 68 milionů korun). Jsou postaveny na rychlost až 200 km/h.

V tuzemsku se testovaly už od loňského dubna, kdy VUZ prováděl zejména stacionární elektrické zkoušky se zkušební laboratoří. Na další testování uvolnil dopravce dva vagony.

Tagy H. Cegielski FPS pkp intercity vúž Výzkumný ústav železniční
41 komentářů