Rekordní sezóna Smartwings. Přes léto bude provozovat 58 letadel

Boeing 737 MAX 8 letecké společnosti Smartwings s registrací OK-SWJ. Zdroj: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 letecké společnosti Smartwings s registrací OK-SWJ. Zdroj: Smartwings

Nárůst kapacity je možný i díky pronájmu letadel od jiných dopravců.

Letecká společnost Smartwings bude mít v hlavní sezóně nasazeno nejvíce letadel v historii. Půjde o letadla, u kterých je provozovatelem i o kapacitu jiných dopravců zajištěnou formou takzvaného ACMI pronájmu.

V provozu bude celkem 58 letadel, což je o dvě více než v rekordním létě 2018, kdy měla firma k dispozici celkem 56 strojů. Poté přišlo omezení kapacity v podobě uzemnění Boeingů 737 MAX a pandemie koronaviru.

Firma rekordní počet letadel oznámila u příležitosti otevření další nové linky: od dnešního dne začal dopravce létat jednou týdně na La Palmu, jeden z Kanárských ostrovů. Po Gran Canarii, Tenerife, Lanzarote a Fuerteventuře je La Palma již pátou destinací na Kanárských ostrovech, kam pravidelně směřují letadla Smartwings.

Smartwings během letního letového řádu nabídnou z českých letišť přímá letecká spojení do celkem 74 destinací. Mezi nimi jsou i další čtyři novinky: spojení na Azorské ostrovy (Ponta Delgada), tureckého Izmiru, řeckých Atén a italského Brindisi. Do nových destinací s výjimkou La Palmy bude létat dvakrát týdně z Prahy.

„Smartwings se snaží vyhovět veškerým požadavkům na dopravu, proto jsme stávající flotilu 47 letadel (42 velkých + 5 private jetů) posílili na letní sezónu o další kapacity 11 letadel,“ potvrdila mluvčí Smartwings Vlaďka Dufková.

Jde konkrétně o šest Boeingů 737-800 od kanadských Sunwing, dva od slovenských Go2Sky, dva od KlasJet a jeden od Global Airways. „Bohužel růst kapacit leteckých společností brzdí zpoždění dodávek letadel,“ dodala Dufková.

ACMI znamená pronájem letadla včetně posádek a pojištění. Podobným způsobem naopak Smartwings působí dlouhodobě v zahraničí hlavně přes zimu, dlouhodobá je spolupráce například s kanadskými Sunwing. Letos v létě naopak Smartwings podobně poskytují svoji kapacitu německým Eurowings.

Pro Smartwings je letní sezóna klíčová. Lety bude letos společnost zajišťovat nejen z letišť v ČR, ale také z Polska, Slovenska, Portugalska, Německa, Španělska a Maďarska.

Tagy ACMI Global Airlines Go2Sky KlasJet smartwings Sunwing Airlines
82 komentářů