Registrace nových autobusů v březnu výrazně stouply, jedničkou se stala Setra

Nové autobusy Setra pro Icom Transport. Foto: IcomNové autobusy Setra pro Icom Transport. Foto: Icom

Registrace nových autobusů táhnou především nové smlouvy na dopravu v krajích.

Český trh s novými autobusy si i v prvních měsících letošního roku drží podobně vysoký objem registrací jako v posledních rekordních pěti letech. Důvodem je především rozsáhlá obnova autobusů pro nové smlouvy na krajské výkony. Vyplývá to z dat Svazu dovozců automobilů.

Za první čtvrtletí se u nás registrovalo celkem 366 autobusů, což znamená pokles o 6,63 %. Jen za březen ale v meziročním porovnání stouply o 216,36 %. Lze očekávat, že registrace se díky náběhu nových smluv mezi dopravci a kraji udrží vysoké i příští měsíce.

K posunu došlo i žebříčku nejprodávanějších autobusů. Iveco Bus si pozici jedničky udrželo i v prvním kvartálu (139 autobusů, 37,98 % trhu), na druhé pozici se ale objevila Setra s 89 autobusy (24,32 % trhu). V březnu se stala dokonce tuzemskou jedničkou. Teprve za ní je dlouhodobá dvojka (některé roky i jednička) SOR Libchavy s 38 autobusy.

Posun Setry je především díky velkým nákupům Icom Transport pro Vysočinu. Dopravce zde nakoupil nové vozy i přes to, že výběrové řízení na dopravce není stále uzavřené. I díky tomu vedou celkově v registracích linkové autobusy (63,39 % všech registrací).

Ve dvou krajích dojde ještě k velkému pořizování nových autobusů v příštích týdnech. Nové smlouvy začnou platit v Jihočeském a Pardubickém kraji. Pro dopravce to bude v řadě případů znamenat nákup nových vozidel.

Tagy registrace nových autobusů Setra Svaz dovozců automobilů
7 komentářů