Odbyt nových autobusů prudce klesl, registrace za březen jsou nejnižší za dvacet let

Autobus Setra v barvách Dopravy Ústeckého kraje. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czAutobus Setra v barvách Dopravy Ústeckého kraje. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Za březen zapsaly úřady jen 13 autobusů. Jde o nejnižší počet od roku 2004 za jeden měsíc.

Po velmi nadprůměrných pěti letech, kdy každý rok přesáhl objem registrací nových autobusů hranici tisíce vozidel, zažívají letos výrobci na českém trhu velký propad. Počet autobusů nově přihlášených do českého registru vozidel meziročně za první čtvrtletí klesl o 77 %.

Za první tři měsíce bylo v Česku přihlášeno jen 83 autobusů, loni ve stejném období to bylo 366 vozidel. Za březen zapsaly úřady jen 13 autobusů. Jde o nejnižší počet od roku 2004 za jeden měsíc, dřívější měsíční data nejsou k dispozici. Vyplývá to z dat Svazu dovozců automobilů.

Pokles po rekordních letech je částečně očekávaný. Registrace do velké míry souvisejí s tím, jak nabíhají nové smlouvy na výkony v regionální dopravě. Zatímco loni vrcholily nákupy pro provoz v Pardubickém či Jihočeském kraji, letos zatím žádná velká nová smlouva v krajích není na obzoru.

Na chřadnoucím trhu letos mírně vede Iveco s 25 prodanými autobusy, druhý SOR zaznamenal 23 registrací. Třetí je Setra. Zatímco SOR těžil převážně z poptávky pro MHD, Iveco dodalo hlavně linkové autobusy.

Tagy registrace nových autobusů Svaz dovozců automobilů
23 komentářů