Český trh s autobusy. Setra byla poprvé druhá za celý rok, kralovalo Iveco

Autobus Setra 415 LE Business pro provoz v Ústeckém kraji. Foto: UmbrellaAutobus Setra 415 LE Business pro provoz v Ústeckém kraji. Foto: Umbrella

Trh s novými autobusy klesl o 11 %, většímu poklesu zabránil prosincový obrat.

Český trh s novými autobusy loni zaznamenal pokles o 11,11 % v porovnání s rokem 2022. Za celý rok se u nás nově přihlásilo 1 080 vozidel. Téměř třetina z nich byla přihlášena až v prosinci.

Vyplývá to z dat Svazu dovozců automobilů. Data nejvíce ovlivňují nové smlouvy mezi kraji a dopravci či obnova vozidlového parku v městských dopravních podnicích.

Post tuzemské jedničky loni uhájilo Iveco, dopravci si během roku v Česku zaregistrovali 290 vozidel této značky. Poprvé v historii byla na druhém místě Setra (204 vozidel), která bodovala zejména v segmentu linkových autobusů pro objednávky v rámci krajů. Pronikla ale loni také například k RegioJetu. Třetí byl SOR se 194 autobusy. Do první pětky pronikl ještě Mercedes-Benz s 98 vozidly, následovaný těsně tureckým Otokarem s 90 autobusy.

Po loňském poklesu lze očekávat, že letošní rok by mohl být naopak rekordní. Důvodem jsou především nové smlouvy s dopravci ve Středočeském kraji, které budou znamenat nákupy stovky nových autobusů. Obnova vozidel začala ve velkém už loni: jen v rámci Pražské integrované dopravy vyjelo 208 nových autobusů.

Tagy Iveco Bus registrace nových autobusů Setra SOR Libchavy Svaz dovozců automobilů
16 komentářů