RegioJet získal povolení pro čtyři další linky do Polska, první spojení vyjede možná už letos

Lokomotiva TRAXX v barvách RegioJetu v Praze. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva TRAXX v barvách RegioJetu v Praze. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

RegioJet plánuje noční spojení mezi třemi hlavními městy.

Tuzemský soukromý železniční dopravce je o krok blíže své velké expanzi v Polsku. Od tamějšího drážního úřadu UTK získal povolení pro další čtyři linky, které ve všech případech povedou i přes české území. Už dříve obdržel souhlas k provozu spojení z Prahy do Přemyšle a dál do ukrajinského Lvova, které by mohlo začít ještě letos.

Povolení se týká celkem čtyř různých linek. V jednom případě jde o noční vlak z Prahy a Vídně do Varšavy. Oba vlaky se mají spojit v Bohumíně. Druhým spojem je sezónní linka z Varšavy do Alp, třetím pak denní linka z Vídně do Varšavy, čtvrtým pak noční spojení Vídně a Přemyšle.

Noční vlak má vyjíždět z Prahy ve 22:07, ve 21:00 z Vídně. Spojení z Rakouska bude mít netradiční trasování, nejprve pojede do Bratislavy, teprve poté do Břeclavi. V půl druhé v noci se pak mají soupravy spojit v Bohumíně, v polské metropoli bude vlak v 7 hodin. Zpět pojede ve 21:03 z Varšavy.

V případě spojení Vídně a Varšavy přes den pojedou vlaky v 10 hodin z Varšavy a v 10:40 z Vídně. V Česku zastaví v Břeclavi, Hodoníně, Starém Městě u Uherského Hradiště, Otrokovicích, Přerově, Hranicích na Moravě a na svinovském a hlavním nádraží v Ostravě.

První vlak na Ukrajinu

Poslední povolení se týká sezónního spojení do Alp. Vlaky po trase Varšava – Brenner v Rakousku mají jezdit třikrát týdně. Všechny tři nové linky mají být zavedeny příští rok. Už dříve oznámil RegioJet i plán na spojení Varšavy s Berlínem a dál s Amsterodamem a Bruselem.

Zatím nejdále jsou přípravy na noční spojení Prahy s polským městem Přemyšl u ukrajinské hranice. „Čekáme na dokončení detailů na ukrajinské straně. Provoz by mohl začít ještě letos,“ dodal mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

RegioJet pro tuto trasu získal povolení už loni v závěru roku. Trasa vlaku povede přes Krakov. Vlak pojede do Přemyšle, RegioJet bude mít na konečné garantovaný přestup ukrajinského partnerského dopravce do Lvova. Vlak pojede přes noc, v Česku bude zastavovat ve všech stanicích, jako dosud zastavují spoje RegioJetu z Prahy na Ostravsko.

Tagy noční vlaky RegioJet UTK vlaky do Polska
133 komentářů