Mezi Ukrajinou a Polskem začnou po více než roce jezdit osobní vlaky, RegioJet může spustit linku Praha – Lvov

Lokomotiva Siemens Vectron v barvách RegioJetu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva Siemens Vectron v barvách RegioJetu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Vlaky RegioJetu pojedou na polsko-ukrajinské hranice přes Krakov.

Železniční osobní dopravu mezi Polskem a Ukrajinou čeká po více než roce restart provozu. Polské a ukrajinské úřady se dohodly na povolení provozu vlaků měsíce poté, co jsou dávno otevřeny silniční přechody.

Na svých stránkách to oznámily ukrajinské státní dráhy. Od 10. října se tak vrátí přímý spoj z Kyjeva do Přemyšle. Už dříve došlo k obnovení provozu z Ukrajiny po kolejích na Slovensko, do Maďarska a Moldavska.

Otevření železničních hranic znamená dobrou zprávu i pro RegioJet, který loni v závěru roku získal povolení pro provoz nové linky z Prahy do Lvova. RegioJet zatím nechce uvést, kdy přímé vlaky spustí. „Spustíme finální fázi příprav a koordinaci s ukrajinskou stranou tak, abychom mohli co nejdříve zahájit provoz,“ řekl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Trasa vlaku povede přes Krakov a Přemyšl. Vlak pojede do Přemyšle, RegioJet bude mít na konečné garantovaný přestup ukrajinského partnerského dopravce do Lvova. Vlak pojede přes noc, v Česku bude zastavovat ve všech stanicích, jako dosud zastavují spoje RegioJetu z Prahy na Ostravsko. V Polsku bude zastavovat v Krakově a Přemyšli. RegioJet na trasu nasadí jak své lehátkové vozy, tak běžné vozy se sedačkami. Na rozdíl od sezónní linky do Chorvatska by měla vlak táhnout celou cestu lokomotiva RegioJetu.

Tagy RegioJet Ukrajinské železnice železniční spojení na Ukrajinu
34 komentářů