RegioJet získal povolení pro první vnitrostátní linky v Polsku, k Baltu může jen z Prahy

Lokomotiva TRAXX v barvách RegioJetu v Praze. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva TRAXX v barvách RegioJetu v Praze. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

RegioJet se chystá rozhodnutí napadnout u soudu. Podle polského úřadu by konkurence ohrozila tržby státního dopravce.

Až 834 dnů trvalo polskému drážnímu úřadu UTK rozhodování, zda může český železniční dopravce vstoupit na vnitrostátní linky v Polsku. Regulátor nakonec povolil RegioJetu jen část linek, které chtěl. RegioJet proto připravuje žalobu.

Rozhodnutí zveřejnil UTK na svých stránkách. Podle něj může provozovat vlaky z Krakova do Varšavy (dvakrát denně) a z Prahy do Gdyně (jednou denně). Povolení má i pro provoz z Přemyšle do Medyky a Mostysky na ukrajinské hranice. Zamítl naopak žádost o vnitrostátní linku Krakov – Varšava – Gdynia a z Wrocławi do Varšavy. RegioJet žádal o povolení pro celkem 25 párů spojů, UTK mu povolil jen čtyři. Nezvyklá je i doba rozhodování: běžně se v Evropě taková žádost řeší během dvou měsíců.

Kdy RegioJet v Polsku vyjede není zatím jasné. „Jde nám hlavně o spojení Krakov – Varšava – Gdynia, které nám úřad nepovolil,“ řekl majitel RegioJetu Radim Jančura. RegioJet chce proto rozhodnutí úřadu napadnout u soudu.

UTK povolení odmítl po testu hospodářské vyváženost. Podle rozhodnutí by povolení pro konkurenci mělo negativní dopad na státního dopravce PKP Intercity, který jezdí na trase v objednávce státu. Polsko je jednou ze zemí, kde RegioJet plánuje velkou expanzi.

UTK současně povolil opět provoz linky Praha – Krakov pro Leo Express.

Tagy pkp intercity Polsko RegioJet UTK
199 komentářů