dkv-spojujeme

RegioJet už nechce jezdit na Slovensku pro stát. Ztratili jsme důvěru, tvrdí dopravce

Jednotka Bombardier Talent v barvách RegioJetu v Bratislavě. Foto: RJJednotka Bombardier Talent v barvách RegioJetu v Bratislavě. Foto: RJ

Slovenský ministr dopravy označil tvrzení RegioJetu za absurdní, nenechá se prý vydírat.

Společnost RegioJet nepodá nabídku na provoz vlaků na trati mezi Bratislavou a Komárnem, odkud odešla v loňském prosinci. Firma uvedla, že Slovensko nemá vůbec zájem o liberalizaci železniční dopravy. Ministr dopravy Andrej Doležal označil tvrzení za absurdní.

RegioJet vydal své stanovisko po uzávěrce nabídek na soutěž na desetiletý provoz na trati, kde od roku 2012 do loňska jezdil. „Důvodem je absolutní ztráta důvěry v upřímný zájem ministerstva dopravy o férovou soutěž, která by přinesla růst kvality služeb a úsporu nákladů,“ uvedla firma v prohlášení.

Termín pro podání nabídek byl tento týden, na svých stránkách dosud ministerstvo nezveřejnilo, kdo se přihlásil. Poslední soutěž na provoz vlaků ze Žiliny do Rajce stát zrušil, nikdo se nepřihlásil. V minulosti slovenské ministerstvo zkoušelo vybírat dopravce například s mimořádně krátkou dobou na zahájení provozu, což kritizovalo i evropské sdružení alternativních dopravců Allrail.

Podle RegioJetu chybí na Slovensku harmonogram soutěží. „Na ministerstvu dopravy je stále stejný tým úředníků, kteří několik roků záměrně vyhlašují pseudosoutěže, které nevedou k žádnému výsledku. Existuje důvodné podezření na propojení s podnikatelskými strukturami, které mají zájem na udržení lukrativních zakázek na železnici,“ uvedl RegioJet. Na Slovensku zatím neproběhla s úspěšným koncem jediná otevřená soutěž na zajištění železniční dopravy. RegioJet zůstane podle svých slov na Slovensku pouze s komerčními vlaky.

Ministr dopravy Andrej Doležal uvedl, že se nenechá vydírat veřejným tlakem. „Metody, kterými společnost Regiojet na Slovensku nebo její majitel pracoval mnoho let, jsou pryč. Proto se nenechám vydírat veřejným tlakem, ani nekorektním zavalováním veřejného prostoru polopravdami nebo přímo lží,“ napsal Doležal na facebooku. Současně už připustil, že soutěž zruší.

Tagy Bratislava - Komárno Ministerstvo dopravy SR RegioJet Top
223 komentářů