RegioJet rozšiřuje plány na noční vlaky. Brusel spojí i s Varšavou

Lokomotiva Bombardier TRAXX MS3 v barvách RegioJetu. Foto: BombardierLokomotiva Bombardier TRAXX MS3 v barvách RegioJetu. Foto: Bombardier

Vlak z polské metropole by se spojil s nočním spojem z Prahy do Nizozemska a Belgie.

Jen pár týdnů po oznámení na nový noční vlak z Prahy do Bruselu a Ostende přichází RegioJet s plány na další linku. Přes noc chce spojit s Belgií a Nizozemskem také Varšavu.

Vyplývá to z oznámení o připravované lince, které zveřejnil belgický drážní regulátor. Ten je obdobou českého Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře.  Stejně jako u vlaku do Prahy oznámení podal RegioJet a nizozemská společnost European Sleeper Coöperatie.

„Vyhodnocujeme potenciál dalších tras v rámci střední Evropy, které by se daly na tuto linku napojit. Jednou z nich by mohla být právě trasa do Poznaně a Varšavy. Vše je ale stále ve stádiu příprav,“ řekl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Plán na noční spoj z polské metropole dává logiku ze dvou důvodů: RegioJet se netají plány na vstup na polský trh, má již potřebná povolení, expanzi jen zhatila pandemie koronaviru. V Berlíně se pak může souprava spojit s vlakem z Prahy mířícím rovněž do Nizozemska a Belgie. Zapadá navíc do velkých expanzních plánů dopravce v zahraničí. „RegioJet se v blízké budoucnosti připravuje na výrazný růst na mezinárodních spojích,“ uvedl Ondrůj.

RegioJet zatím uvádí odhadovaný začátek provozu na prosinec příštího roku. Vlaky z Varšavy podle oznámení na stránkách polského úřadu mají odjíždět v 17 hodin. Z Prahy má vlak odjíždět v sedm večer, v Berlíně je před půlnocí, pak zastavuje ještě v Hannoveru. V hlavním nizozemském městě bude po šesté hodině, vlak pokračuje i přes amsterdamské letiště Schiphol, Haag a Rotterdam do Belgie, kde obslouží například stanice v Anverpách, Bruselu nebo Gentu. V cílové stanici Ostende bude v 9:56.

Vlakové spoje by měly nabídnout místa na sedačkách a ve spacích kupé. Součástí služeb má být například přístup k internetu či káva a další nápoje zdarma. „Stejně jako u dalších spojů se počítá s politikou nejlepších cen za nejlepší služby,“ řekl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. Zpočátku má jezdit třikrát týdně, později denně.

Konečná v Ostende nabízí i možnost navázat nový vlakový spoj na autobusy směrem dál – ať už do Londýna nebo do Paříže, kam už nyní RegioJet právě svými autobusy z Prahy jezdí. Firma něco takového zatím nepotvrdila, ale uvedla, že posuzuje veškeré možnosti, které jí nové vlakové spojení nabídne.

Tagy noční vlaky Polsko RegioJet Varšava - Brusel
90 komentářů